8.5 C
Ankara
Perşembe, Aralık 26, 2024

sözleşmeli tarım

Sözleşmeli tarımda yeni mevzuat hazırlığı

Artık sözleşmeler Tarım Bakanlığı’nın gözetiminde yapılacak, üç nüsha olarak düzenlenecek sözleşmenin bir nüshası Bakanlıkta kalacak, Tarım Bakanlığının denetim yetkisi olacak.

Çiftçiden 9 maddelik manifesto

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, tüketiciye en uygun fiyatlarla ürün sunmak için yapılması gereken düzenlemeleri 9 maddede sıraladı.

MEYED Başkanı İlker Güney: “Tarım arazilerine rant için dokunulmamalı!”

“Üretimde 3 bileşen olan su, toprak ve meyve işleme sürecinin aynı yerde olması önemlidir. Sözleşmeli tarımda buna dikkat ediyoruz. Sözleşmeli tarımda ürünü doğrudan çiftçiden alıyoruz. Bu şekilde üretilen meyve yabancı ülkeden geri gelmedi.” diyen Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Güney, sektörde ciddi kayıplar da olduğunu, en önemli tehdidin ise imar sorunu olduğunu vurguladı. Güney; “Ova zengin ama imar sorunu var. Tarım arazilerine rant için dokunulmamalı. Kesilen her ağaca bir fabrika eksilmiş gibi bakılmalı.” şeklinde konuştu.

Sözleşmeli tarım için 12 maddelik öneri

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, sözleşmeli tarımı daha cazip hale getirmek ve teşvik etmek amacıyla 12 maddelik öneri listesi hazırladı.

Gaytancıoğlu: “Sözleşmeli üretim, kulağa cazip gelse de üreticinin mağduriyeti söz konusu.”

CHP Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu, seçim bölgesindeki üreticinin bir büyük firmayla sözleşme yaparak makarnalık durum buğdayı ektiğini ancak firmanın ürünleri Toprak Mahsulleri Ofisinin fiyatı üzerinden ve kesintiler yaparak aldığını iddia ederek, "Sözleşmeli üretim, kulağa cazip gelse de üreticinin mağduriyeti söz konusu. Bu tip durumlarda devleti göreve çağırıyoruz." diye konuştu.

Büyükhelvacıgil: Tarım desteklerini arttıralım, çiftçiye ayçiçeğini yeniden sevdirelim, 16 milyar dolar ülkede kalsın

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, iç talebi karşılamak için yerli üretimi artırmak gerektiğini ifade ederek, çiftçiye ayçiçeğini yeniden sevdirmek gerektiğini kaydetti. Büyükhelvacıgil, “Sözleşmeli tarımla destekleme politikalarının entegrasyonu üretim artışımızın ana kaynaklarından birini oluşturacaktır. Desteklerin artırılması sanayicinin sözleşmeli üretime daha çok ilgi duymasını sağlar. 2030 yılına kadar bunu iyi yönetirsek 15,6 milyar dolar para ülkemizde kalır” dedi.

Türkiye’de 238 organik ürün üretiliyor

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 1996 yılında sadece 8 ürünün organik olarak üretildiği Türkiye’de bugün ürün sayısının 238’e ulaştığına dikkat çekti. Bayraktar, Türkiye’nin 1996-2016 döneminde organik tarım alanlarını 77 kat artırarak, 6 bin 800 hektardan 524 bin hektara çıkardığına da vurgu yaptı.

Domates üreticilerine 2,5 milyon liralık eğitim yatırımı

Koç Topluluğu şirketlerinden Tat Gıda, domates tarımında çiftçi gelişimi, iletişimi ve tarımda dijitalleşmeyi kapsayan ‘Domatesin Önderleri’ projesini hayata geçiriyor.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img