5.7 C
Ankara
Pazar, Ocak 5, 2025

soya

Tarım ürünleri ithalatı sınır tanımıyor

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında 2020 yılı tarım ithalatı rakamlarını değerlendiren CHP’li Sarıbal, 2020 yılında çok sayıda üründe ithalat rekorları kırıldığını söyledi.

Üç GDO ürünün ithalatına onay

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvan yemlerinde kullanılmak üzere genetiği değiştirilmiş (GDO) 2 soya ve 1 mısır çeşidinin ithalatına onay verdi.

‘Bayramda yaşanabilecek süt, çikolata ve kuruyemiş alerjilerine dikkat!’

Her ne kadar Ramazan Bayramı’nı karantina altında geçirsek de bayramlar çocuklar için çikolata, şeker ve kuruyemiş demek. Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, besin alerjilerinin görülme sıklığının arttığını vurgulayarak, “Besin alerjilerinde en sık rastlanan alerjenler süt, yumurta, buğday, kuruyemişler, deniz ürünleri soya ve kakaodur. Bayramda süt içeriği olan şekerler hem süt hem de kakao içeren çikolatalar, alerjen kuruyemiş içerebilen tatlılar beklenmedik besin alerjileri için risk oluşturabilir” ifadelerini kullandı.

Bitkisel ürünlerde en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 445,5 ile fındıkta gerçekleşti

Bitkisel ürünlerde en yüksek yeterlilik derecesi %445,5 ile fındıkta gerçekleşirken, fındığı; kayısı, incir ve greyfurt takip etti.

Küresel gıda fiyatları Ocak ayında yükseldi

FAO Gıda Fiyat Endeksi, Aralık ayına göre yüzde 0.7 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.3’lük artışla Ocak ayı boyunca ortalama 182.5 puanda seyir etti.

Bakanlık 26 stratejik tarım ürünü için izleme masası kurdu

Tarım ve Orman Bakanlığı, aralarında hububat, pamuk, ayçiçeği, soya, kanola, aspir, nohut, kuru fasulye, mercimek, patates-kuru soğan, çay-fındık, incir, kayısı, kiraz, üzüm, zeytin- zeytinyağı ve yem bitkilerinin de yer aldığı 26 ürünü izlemeye aldı.

Tarımda ithalat artarak devam ediyor

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Atalık, 2018 yılının ilk yarısında başta buğday, mısır, soya, ayçiçeği ve pamuk olmak üzere tarımsal ürünlerde ithalata bağımlılığın arttığını açıkladı. Atalık, hayvancılıkta da dışa bağımlılığımızın azalmak yerine hızlı bir artışta olduğuna dikkat çekti.

Küresel gıda fiyatlarında 2018’in ilk düşüşü

Uluslararası tarımsal gıda emtia fiyatları Haziran’da düşüş gösterdi ve böylece 2018’de fiyatlarda ilk defa gerileme yaşanmış oldu. Fiyatlarda küresel üretim beklentilerinin düşük olmasına rağmen yaşanan azalma, ticaret politikası anlaşmazlıklarının piyasalar üzerinde etkili olduğuna işaret ediyor.

Küresel tarım emtia piyasalarında son tahminler

Türkiye İş Bankası İktisadi Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan, “Emtia Piyasasındaki Son Gelişmeler ve Beklentiler – Haziran 2018” başlıklı emtia bültenine göre, Güney Amerika’daki olumsuz hava koşulları, Kuzey Amerika ekili tarım alanlarındaki azalış ve kuraklık beklentileri tarım emtia fiyatlarının artmasına neden oldu. Önümüzdeki dönemde ise tarım emtia fiyatları üzerinde yukarı yönlü risklerin olumlu mevsim koşullarının da etkisiyle bir miktar ivme kaybetmesi bekleniyor.

Karakuş: “Maliyetimiz yüzde 70 arttı, bundan sonra kurda yaşanan olağanüstü artış yem fiyatına yansır”

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEMBİR) Başkanı Ülkü Karakuş, yem sektörünün maliyetlerinin yılbaşından bu yana yüzde 70 arttığını ancak satış fiyatını sadece yüzde 15-20 civarında yükselttiklerini söyledi.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img