0.5 C
Ankara
Pazar, Kasım 24, 2024

somon

Cildi yenilemeye yardımcı 9 besin

Havuz, güneş, kum derken yaz aylarında oldukça yıpranan cildimiz, bunlara bir de Covid-19 pandemisinden korunma kapsamında maske ve dezenfektan kullanımları da eklenince bu yaz her zamankinden fazla yıprandı. Ancak cildimizi yenilemek mümkün ve öncelikli yolu da sofralarımızdan geçiyor.

İlkay Gök: “Yıllardır Omega-3 için somon denilerek büyük aldatmaca yaşatıldı”

İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Doktor Öğretim Üyesi İlkay Gök “Yıllardır Omega-3 için somon denilerek büyük aldatmaca yaşatıldı” diyor. Gök kendi balıklarımızı görmezden gelmemize neden olan bu büyük hatayı artık düzeltmemizin şart olduğunu ifade ediyor: “En zengin Omega-3 kaynağı balıkların başında denizlerimizin balığı uskumru gelir.Uskumru mevsimindeyiz ve sadece lezzeti için değil sağlık için de uskumruyu mutlaka yemeliyiz. Izgarada, çok az yağla tavada veya fırında pişirilen uskumru çok sağlıklıdır.”

Ayaklarınız ısınmıyorsa nedeni o!

Östrojenin hormonunun dengesi vücut sağlığı için çok önemli. Yüksekliği de düşüklüğü de ayrı bir dert! Bazı makyaj malzemelerinden ilaçlara, hatta plastik şişelerde içtiğimiz sulara kadar birçok etken östrojen dengesini bozuyor. Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, “Bölgesel yağlardan yakınanların derdi yüksek, el ve ayakları hiç ısınmayan kadınlarınki ise düşük östrojen olabilir” dedi.

Eklem ağrılarınızın nedeni D vitamini eksikliği olabilir

D vitamini değerinin düşük olması; kemik, eklem ağrıları, kas zayıflığı, aşırı terleme, halsizlik, metabolizma yavaşlığı, depresyon ve çökkün ruh hali gibi şikayetlerle ortaya çıkabiliyor. Güneşlenmenin yanı sıra yeterli vitamin almanın en iyi yolu, sağlıklı ve dengeli beslenmeden geçiyor.

Akuakültürle ekosistemlerin kaybı önlenebilir

Yeni bir araştırma, karasal tarımın yerine okyanus çiftçiliğinin yaygınlaşmasının küresel ekosistemin korunmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor. Norveçli ve Amerikalı bilim insanlarının son araştırmalarına göre, insanların et tüketimlerinin küçük bir bölümünü bile deniz ürünleriyle değiştirmesi, Hindistan’ın iki katı kadar bir tarım alanını kurtarabilir.

Türkiye’de balık tüketimi, Avrupa’nın çok gerisinde

Türkiye’de FAO istatistiklerine göre kişi başına deniz ürünleri tüketimi sadece 7 kilogram seviyelerinde. Bu da AB ortalamalarının üçte biri kadar bir tüketime işaret ediyor. Bir etkinlikte bir araya gelen Norveçli ve Türk beslenme uzmanları ‘Sağlık için 3 kat daha fazla balık tüketilmesi’ gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

D vitamini eksikliğine karşı somon, süt ve güneş

Son yapılan araştırmalar, D vitamini eksikliğinin, önceden bilinenden daha önemli bir vitamin olduğu ve eksikliğinin ise tahmin edilenden çok daha yaygın bir hastalık olduğunu ortaya koyuyor.

Yağlı balık tüketimi diyabeti tetikliyor mu?

Somon, sardalye gibi yağlı balıklarda bulunan Omega- 3 yağı diyabet riskini arttırıyor mu? Fransa’da bu konu üzerine yapılan ve dünya basınında gündeme gelen bir araştırmayı mercek altına Sabri Ülker Vakfı, Omega- 3 yağının diyabet riskini arttırdığı yönünde basında yer alan başlıkların, araştırma sonuçlarını ve bilimsel bilgiyi ne kadar yansıttığını, yine haberlere konu olan araştırmaya dair bilimsel verilerle ortaya koydu.

Su ürünleri ihracatı 800 milyon doları buldu

Su ürünleri ihracatında hedef büyüdü. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, ihracatın 800 milyon doları bulduğunu vurguladı ve “Norveç’in tek başına somon ihracatı 5,5 milyar dolar. Umarım biz de milyar dolar ile fade edilen bir ihracat rakamı elde ederiz.” dedi.

Böbrek dostu besinler

Vücutta birçok işlevi olan böbreklerin sağlığını korumak için doğal besinlerin gücünden faydalanılması gerekiyor. Böbrek dostu besinleri tüketerek böbrek hastalıklarını önleyebilir, böbreklerinizin daha iyi çalışmasını sağlayabilirsiniz.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img