6.8 C
Ankara
Pazar, Aralık 22, 2024

Sibel Özçakmak

“Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık” Projesi İçin Neler Yapılabilir?

“Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık” Projesi İçin Neler Yapılabilir?

Ülkemizde Gıda Kaynaklı Zehirlenme Vakalarında Adli İşlemler

Son yıllarda giderek artan gıda ürünlerinde yüz kızartıcı suçların, sadece 5996 sayılı kanunun ilgili maddeleri ve Kabahatler Kanununa göre değişen yıllık tutarı hesaplanarak uygulanan idari para cezalarının caydırıcı olmadığı görülmektedir. “Değiştirilmiş gıdalar” kavramı ile ifade edilen aykırılıkların “Yüz Kızartıcı Gıda Suçları” boyutunda ele alınıp gıdada sahtecilik, taklit ve tağşiş yapanların ticari faaliyetlerine men kararlarının alınması halinde, mevzuata uygun yapan üreticilerin hakkı ve toplum sağlığı korunabilir.

Üç Ayrı Kurum Tarafından Denetlenen Okul Kantinleri ve Yemekhanelerinde Gıda Güvenilirliği

2018-2019 eğitim-öğretim yılının sağlıklı, güvenilir gıda tüketiminin temin edildiği mutlu ve başarılı bir yıl olması temennilerim ile MEB bünyesindeki kantin, yemekhane vb işletmelerde ülkemizde uygulanan yasal gereklilikler ve gıda hijyen uygulamaları konusunda kısaca bilgi vermek isterim.

Tüketiyoruz ama güveniyor muyuz?

Son yıllarda giderek artan gıdalardaki sahtecilik olayları nedeni ile gıdaların güvenilirliği konusunda tüketicilerin algısında haklı olarak tereddütler artmaktadır. Tüketici bilgi düzeyi üzerine yaptığım bu çalışma tüketicilerin güvenilir gıda tercihinde hangi faktörlerden etkilendikleri, gıdaların etiket bilgilerini okuma ve anlama düzeyleri, hileli gıdalarla ilgili algıları ve bilinç düzeyleri, gıda gruplarına göre güvenilirlik dereceleri ortaya konmuş ve kendi ölçüleri içinde tüketicilerin gıda güvenilirliği konusunda algı düzeyi üzerine yol gösterici veriler sunmaktadır.

Sofradan çiftliğe geriye doğru izlenebilirlik

İşletmelerin ürünlerine ait gıda güvenilirliğini tehlikeye sokan herhangi bir durumun tespiti halinde, piyasadan çok kısa süre içerisinde aynı ürün özelliklerine sahip tüm ürünlerin geri çağrılması nasıl mümkün olabilmektedir? İşte buradaki anahtar kelime; ‘İzlenebilirlik’tir.

Tavuk eti yenmeli mi yenmemeli mi?

Bilimsel doğruları ne kadar çok ulaştırabilirsek, tüketicinin kafasında oluşan “Tavuk eti yenmeli mi yenmemeli mi?” sorusuna da o derece açık yanıtlar bulmuş oluruz.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img