13.6 C
Ankara
Cuma, Kasım 22, 2024

sera gazı emisyonu

TEMA: Türkiye Paris Anlaşması’nı onaylamalı!

TEMA Vakfı, Türkiye’nin iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarının azaltımı ve adaptasyon çalışmaları kapsamında öncelikle Paris Anlaşması’nı onaylayarak zaman kaybetmeden harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

İstatistiklerle Çevre

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 Yılı Çevre İstatistiklerini yayınladı. İstatistiklere göre, 2016 yılında çevresel harcamalar 31,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Çevresel vergiler ise 88,7 milyar TL olarak tahakkuk etti.

İklim değişikliğinden etkilenen aileler, Avrupa Birliği’ne dava açtı

Dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan ve iklim değişikliğinin etkilerine doğrudan maruz kalan aileler, Avrupa Birliği’ne (AB) dava açtı. AB’nin iklim hedeflerinin yeterince iddialı olmadığı ve yurttaşlarına karşı sorumluluklarını yerine getirmediği gerekçesiyle dava açan aileler, hükümetleri iklim değişikliğinin etkilerine karşı somut adımlar atmaya davet ediyor. Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) üyesi olan TEMA Vakfı da davanın önemine dikkat çekiyor.

Avrupa gıda atıklarını yarı yarıya azaltacak

Avrupa Birliği’nde gıda atıklarının 2030 yılına kadar %50 oranında azaltılması hedefi kabul edildi. Komite tarafından kabul edilen ve aralarında gıda atıkları dışında atıklarla ilgili üç teklifin daha yer aldığı paket Mart ayında Strasburg’da gerçekleştirilecek oylamada kabul edilirse Avrupa ilk defa gıda atıkları ile ilgili yasal olarak bağlayıcı hedeflere ulaşmış olacak.

Paris iklim anlaşması neler getiriyor?

Yeni iklim değişikliğine yönelik rejim olan Paris İklim Anlaşmasının 4 Kasım’da yürürlüğe girmesi kesinleşti. İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), konuya ilişkin yaptığı basın açıklamasında, yeni anlaşmanın neler getirdiğini değerlendirdi.

Sera gazı emisyonu 467,6 milyon tona yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre toplam seragazı emisyonu 2014‘te 1990’a oranla yüzde 125 artarak 467,6 milyon ton oldu. Birey başına emisyon 3,77 tondan 6,08 tona geldi.

Kişi başına sera gazı emisyonu yüzde 125 arttı

2014 yılında toplam seragazı emisyonu 467,6 milyon ton (Mt) karbondioksit eşdeğeri oldu. Kişi başı seragazı emisyonları da arttı. Karbondioksit eşdeğeri olarak 2014 yılı toplam seragazı emisyonu 1990 yılına göre yüzde 125 artış gösterdi. 1990 yılında kişi başı karbondioksit eşdeğer emisyonu 3,77 ton/kişi, 2014 yılında ise 6,08 ton/kişi olarak hesaplandı.

Türk şirketleri karbon vergisiyle karşı karşıya kalabilir

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Çevre ve İklim Değişikliği Kurulu Başkanı Gamze Çelikyılmaz Aydemir, Türk firmalarını emisyon azaltımı konusunda önümüzdeki yıllarda iki alternatifin beklediğine dikkat çekti. Bu durumda şirketler ya karbon vergisi ödeyecek ya da karbon salımlarını sınırlayıp karbon ticareti yapacak.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img