17.9 C
Ankara
Cumartesi, Kasım 2, 2024

şeker pancarı

Kastamonu Şeker Fabrikası’nda 18 yılın rekoru kırıldı

Türkşeker, Kastamonu Şeker Fabrikası’nda 125 günlük üretim sürecinde şeker üretiminin son 18 yılın rekorunu kırdığını duyurdu.

2020 yılı pancar alım kesin fiyatı sessiz sedasız açıklandı

Üreticinin haftalardır açıklanmasını beklediği 2020 yılı pancar alım fiyatları, Türkşeker tarafından sessiz sedasız duyuruldu. Duyuruda, 2020 yılı ürünü şeker pancarı baz alım kesin fiyatının yüzde 16 polar şeker ihtiva eden 1 ton A kotası şeker pancarı için 336 TL olarak belirlendiği bildirildi.

Uzmanlar uyarıyor; sürdürülebilir bir tarım için ekim nöbeti sistemi doğru uygulanmalıdır

Ekim sahalarındaki yanlış tarım uygulamalarına dikkat çeken sektör temsilcileri ve akademisyenler “Mısır ve şeker pancarı gibi çok su tüketen bitkilerin İç Anadolu gibi kurak iklimlerde ekilmesi, su kaynaklarının ve toprağın geleceğini tehlikeye atıyor” uyarısında bulunuyor.

“Şeker fabrikalarını satanlar, pancarın küspesine muhtaç oldular”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba; “Pancar üretimine kota koyan, şeker fabrikalarını satanlar, pancarın küspesine muhtaç oldular. Şu an dezenfektan ve medikal sektöründe üretim yapan tüm firmalar etil alkol ihtiyacını karşılamak için şeker fabrikalarına başvurdular.”

Samsun’da 15 yılda şeker pancarı üretimi 430 bin tondan 66 bin tona geriledi

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’da şeker pancarı üretiminin 2004 yılında gerçekleşen 110 bin 330 dekar alanda 430 bin 574 ton üretimden, geçen yıl 12 bin 728 dekar alanda 66 bin tona gerilediğini açıkladı.

Sayıştay’dan çok acı ‘şeker’ raporu

Sayıştay, geçen yıl özelleştirilen şeker fabrikaları ile ilgili çarpıcı bir rapor hazırladı. Özelleştirmeler nedeniyle fabrikalarda üretim yarı yarıya düştü. Şekerde dışa bağımlılık da rekor düzeye ulaştı. Çözüm bulunmazsa kriz derinleşecek.

Bakanlık, pancar alımlarının ve üretimin durduğu iddialarını yalanladı!

Tarım ve Orman Bakanlığı: “Ne Kahramanmaraş’taki çiftçimizin ne de diğer pancar üretimi yapan çiftçilerimizin “pancarlarının alınmaması, ürünlerinin zayi olması veya farklı şekillerde herhangi bir mağduriyet yaşamaları asla söz konusu değildir.”

Ege’de tütün, Karadeniz’de fındık, Çukurova’da tarım, İç Anadolu’da tahıl bitti!

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Ege'de tütünün, Karadeniz'de fındığın, Çukurova'da tarımın, İç Anadolu'da tahılın bittiğini savunarak, "Kurtuluş tarımsal üretimde, mutlaka çiftçiye gereken destek verilmelidir." dedi. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ise Elbistan'da 150 bin ton pancarın tarlada kaldığını, fabrikanın bu pancarı satın almadığını öne sürdü.

CHP’den “Şeker vatandır, vatan satılmaz” mitingi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Şeker pancarı üretiminde Türkiye Cumhuriyeti dünya beşincisi. Bunu hazmedemiyorlar. Acaba biz nasıl olur da bu beşincilikten Türkiye’nin ayağını kaydırırız, şekeri bitiririz, ondan sonra biz size şeker satarız diyorlar… Karadeniz’in fındığı nasıl stratejikse, Rize’nin çayı nasıl stratejikse, Zonguldak’ın kömürü nasıl stratejikse, şeker de bu ülkenin stratejik ürünüdür.”

Pankobirlik: “Fabrikalar çiftçi kuruluşlarına işletme devri yöntemiyle özelleştirilsin”

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin mümkün olduğunu ancak varlık satışı yönteminin özelleştirme için tek yol olmadığını belirten Pankobirlik; fabrikaların çiftçi kuruluşlarına işletme devri yöntemiyle özelleştirilmesinin daha doğru bir metot olduğu görüşünde. Çiftçi kuruluşları eliyle yönetilen 5 fabrikanın ülke ekonomisine katkılarına dikkat çeken Birlik, konuya ilişkin görüşlerini 6 maddede kamuoyu ile paylaştı.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img