17.9 C
Ankara
Cumartesi, Kasım 2, 2024

şeker kotaları

2021/2022 pazarlama yılı şeker kotaları belirlendi

2021/2022 pazarlama yılı şeker kotaları belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararına göre, şeker sektöründe 2020/2021 pazarlama yılı için ülke toplam A kotası 2 milyon 700 bin ton olarak belirlendi.

Samsun’da 15 yılda şeker pancarı üretimi 430 bin tondan 66 bin tona geriledi

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun’da şeker pancarı üretiminin 2004 yılında gerçekleşen 110 bin 330 dekar alanda 430 bin 574 ton üretimden, geçen yıl 12 bin 728 dekar alanda 66 bin tona gerilediğini açıkladı.

NBŞ kotası yüzde 2,5’e indirilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Pakdemirli de Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasının düşürüleceğini açıkladı.

Özelleştirilen şeker fabrikalarında 5 kampanya dönemi boyunca üretim zorunlu

Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanı Mehmet Hasdemir, özelleştirilen fabrikalarda mevcut çiftçilerle asgari 5 kampanya dönemince pancar üretim sözleşmelerinin devam etme zorunluluğunun getirildiğini, bu nedenle fabrikaların pancar üretiminden elde edilen ürünleri işleme ve şeker üretme zorunluluğu bulunduğunu kaydetti.

Şeker kotalarında Cumhurbaşkanlığı dönemi

Şeker kotalarını belirleyen ilk Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, Türkiye şeker sektöründe 2018/2019 pazarlama yılı ülke toplam A kotası 2,7 milyon ton, nişasta bazlı şeker kotası ise ülke toplam A kotasının yüzde 5’i oranında 135 bin ton olarak belirlendi.

Şeker Dairesi Başkanlığına Hamit Aygül atandı

KHK ile kapatılan Şeker Kurumu yerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde ihdas edilen Şeker Dairesi Başkanlığı faaliyete geçti. Şeker Dairesi Başkanlığına Hamit Aygül atanırken, Aygül, 28 Mayıs 2018 tarihi itibariyle görevine başladı.

Kota sonrası AB şeker üreticileri hayatta kalma mücadelesi veriyor 

2017 yılı Eylül ayında Avrupa Birliği şeker üretim şirketleri üretim kotası kozasından çıktılar ve şimdi fiyat ve karları alt üst olmuş durumdayken oldukça rekabetçi bir dünya pazarında hayatta kalma mücadelesi veriyorlar.

Nişasta bazlı şeker kotası yüzde 5’e indirildi

Resmi Gazetede yayımlanan Torba Kanunla daha önce yüzde 10 olarak uygulanan nişasta bazlı şeker kotası yüzde 5’e düşürüldü. Nişasta kökenli şekerler için belirlenen kota miktarında yapılan değişiklik sonucu ortaya çıkan kota fazlası ise Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye aktarılacak.

“En acil husus önümüzdeki kampanya döneminin kotasının belirlenmesi.”

Dünya Gazetesinden Hilal Sönmez’e açıklamalarda bulunan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, “En acil husus önümüzdeki kampanya döneminin kotasının belirlenmesi. Çünkü bizim bir an önce çiftçilerimizle sözleşmelerimizi yapmamız gerekiyor.” dedi.

Bakanlık şeker kotalarını açıkladı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2017-2018 pazarlama yılı için A kotası şeker miktarını 2 milyon 670 bin ton olarak belirledi. Bakanlık açıklamasında, 2018-2019 pazarlama yılına ait şeker kotalarının en kısa sürede açıklanacağı belirtildi.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img