0.5 C
Ankara
Pazar, Kasım 24, 2024

Şeker Kanunu

Şeker kotalarında Cumhurbaşkanlığı dönemi

Şeker kotalarını belirleyen ilk Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, Türkiye şeker sektöründe 2018/2019 pazarlama yılı ülke toplam A kotası 2,7 milyon ton, nişasta bazlı şeker kotası ise ülke toplam A kotasının yüzde 5’i oranında 135 bin ton olarak belirlendi.

Nişasta bazlı şeker kotası yüzde 5’e indirildi

Resmi Gazetede yayımlanan Torba Kanunla daha önce yüzde 10 olarak uygulanan nişasta bazlı şeker kotası yüzde 5’e düşürüldü. Nişasta kökenli şekerler için belirlenen kota miktarında yapılan değişiklik sonucu ortaya çıkan kota fazlası ise Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye aktarılacak.

Nişasta bazlı şeker kotası yüzde 5’e düşürülecek

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AKP milletvekillerinin önergesiyle nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 10’dan yüzde 5’e indirilmesi teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kılıçdaroğlu: “Hangi uluslararası kuruluşlarla oturup bir anlaşma yaptınız?”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Şeker Kanununun bir geçici 8.maddesi vardı. Geçici 8.madde şu: “Uluslararası kuruluşlarla yapılan anlaşmalar çerçevesinde, Bakanlar Kurulu kurum ve organlarının yani şeker kurumu ve organlarının görev yetki ve görev süresini 31.12.2014 tarihinde yeniden belirler… Soruyorum; hangi uluslararası kuruluşlarla oturup bir anlaşma yaptınız ve bu anlaşma metnini neden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından gizliyorsunuz?”

CHP’li Öz, şeker kotaları hakkında Meclis araştırması talep etti

Şeker Kurumu’na 17 ay süreyle kurul üyesi atanmamasının faturasının pancar üreticisine çıktığını ifade eden CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, 2017 yılında belirlenen kotanın 19 bin ton üzerinde nişasta bazlı şeker üretildiğini ve buna cezai uygulama yapılmadığını kaydederek, şeker sektöründe yaşanan gelişmelerle ilgili Meclis araştırması talep etti.

ZMO’dan milli ürünler şeker pancarı ve tütüne destek çağrısı

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), tütün ve şeker sektöründe yetkilerin devredildiği Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını, sigara ve şeker sektörünün hammaddesi olan tarımsal ürünlerin ülkemiz kaynaklarından karşılanmasına, tütün ve şeker pancarı üretimi yapan çiftçilerimizin desteklenmesine yönelik "Milli Tarım Projelerini" uygulama konusunda etkin adımlar atmaya çağırdı.

Şeker Kurumu resmen tarih oldu

19 Nisan 2001 tarihinde yürürlüğe giren 4634 sayılı Şeker Kanunu ile kurulan Şeker Kurumu, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 696 Sayılı KHK ile resmen kapatıldı. 696 Sayılı KHK ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) da kapatılan kurumlar arasındaki yerini aldı.

Şeker Kurumu kapatılıyor!

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu’nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, bir yıldan fazla bir süredir işlevsiz durumda bulunan Şeker Kurumu’nun kapatılacağını açıkladı.

Şeker kotalarındaki belirsizlik, gıda sanayinde işleri durma noktasına getirdi

Şeker üretiminde uygulanan kotalardaki belirsizlik, gıda ve içecek sanayinde üretime büyük sekte vurdu. Sanayici, fabrikalarda üretimin yavaşladığı, ortaya çıkacak üretim açığının ise gıda sektörünün üretiminde sıkıntıya yol açmasının kaçınılmaz olacağı uyarısında bulundu.

Umut Oran: “Şeker pancarı tarımı ve pancar şekeri sanayinin ölüm fermanı”

CHP Milletvekili Umut Oran, Hükümetin, Şeker Kanunu’nda değişiklik öngören düzenleme ile “kota kıyağı” getirerek çok uluslu bir iki firmaya daha çok para kazandırdığını belirterek, "Milyonlarca Türk insanının sağlığını tehlikeye atan adeta 'cinayet düzenlemesi'ne hazırlanıyor" ifadelerini kullandı.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img