10.5 C
Ankara
Cuma, Kasım 22, 2024

şeker ithalatı

Sayıştay’dan çok acı ‘şeker’ raporu

Sayıştay, geçen yıl özelleştirilen şeker fabrikaları ile ilgili çarpıcı bir rapor hazırladı. Özelleştirmeler nedeniyle fabrikalarda üretim yarı yarıya düştü. Şekerde dışa bağımlılık da rekor düzeye ulaştı. Çözüm bulunmazsa kriz derinleşecek.

Bakanlıktan “şeker ithalatı” açıklaması

'Türkiye, Rusya'dan şeker ithalatına başladı'' başlığıyla bazı basın yayın organlarında yer alan haberlere ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığından açıklama geldi. Açıklamada, şeker ithalatının, sadece 'İhraç Edilen İşlenmiş Mamul Ürünlerde' kullanıldığı ifade edildi.

Pankobirlik: Biz şeker üretemezsek, o şeker dünyanın her tarafında pahalı olur!

Pankobirlik, ihracata yönelik üretim yapan sanayicinin ihtiyaç duyduğu şekerin yerli üretimden karşılanması imkânı varken, 2018 yılı başından bugüne kadar 140 bin ton civarında şeker ithal edilmesini ‘izahı zor’ olarak nitelendirdi. Pankobirlik ayrıca, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sonrasında şeker pancarı üretiminde münavebe disiplininin bozulmaya yüz tuttuğu uyarısında da bulundu.

Şeker fabrikaları neden satılıyor?

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, özelleştirilmesi düşünülen şeker fabrikaları hakkında açıklama yaptı. Açıklamada; “Bu kararla Türk tarımı ve sanayisi yerli ve milli olmayan küresel şirketlerin egemenlik alanına terk edilmiştir.” ifadesine yer verildi.

Zekeriya Mete’den sert çıkış: “Şekeri 245 dolara mal et, 450 dolara sanayiciye satın deyince zarar ediyorum de!”

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete; C Şekerinin ithalatla değil, yerli üretimle karşılanmasını isteyen ve ihracatçının şeker ihtiyacını dünya fiyatlarından karşılayabileceklerini açıklayan Pankobirlik’e sert tepki gösterdi. Yasamicingida.com’a özel açıklamalarda bulunan Başkan...

Pankobirlik: C Şekeri talebi ithalatla değil, yerli üretimle karşılanmalı!

Yurtdışına ihraç amaçlı gıda üretiminde kullanılan C Şekerinde talebin iki sezondur ithalatla karşılandığına dikkat çeken Pankobirlik, 2017/2018 pazarlama yılında imalatçı/ihracatçıların; ihraç ürünün üretimi için gerekli olan fiyat ve kalitedeki yaklaşık 250 bin ton C şeker taleplerinin yurt içinden karşılanmasının mümkün olacağını açıkladı. Bu nedenle C Şekeri kapsamında yapılması beklenen ithalatın durdurulmasını talep eden Pankobirlik, yerli üretim C şekeri fiyatlarının dünya fiyatlarından yüksek olduğu iddialarının da gerçekçi olmadığını kaydetti.

B kotası şekere tavan fiyat uygulaması

Kısa bir süre önce Başbakan Binali Yıldırım’ın çağrısı üzerine ithalattan vazgeçen ve güvenlik amacıyla stoklarda tutulan 100 bin tonluk acil durum kotasının piyasaya sürülmesine karar veren Şeker Kurumu, yeni duyurusunda B kotası şekerin 2015-2016 pazarlama yılı Türkiye ağırlıklı ortalama satış fiyatı üzerinde bir fiyattan satışının yapılmamasının kararlaştırıldığını açıkladı.

Şeker Kurumu’ndan şeker ithalatı izni hakkında açıklama

Şeker Kurumu, bazı basın yayın organlarında yayımlanan, “2016 yılı için Avrupa Birliği’nden ithal edilen şeker gümrük vergisinin yüzde sıfıra indirilmesi ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı’nın tarımda üretim yerine ithalatı tercih eden politikalar olarak değerlendirildiği” haberlere ilişkin açıklama yaptı.

Sıfır gümrükle 80 bin ton şeker, 15 bin ton et ithal edilecek

Bakanlar Kurulu, 2016 yılında AB menşeili 15 bin ton taze ve dondurulmuş sığır eti ithalatı için sıfır gümrük vergisiyle tarife kontenjanı açtı. Kurul ayrıca AB menşeli 80 bin tonluk şekere ilişkin tarife kontenjanı ithalatında uygulanan yüzde 50 oranındaki gümrük vergisini 2016 yılına münhasıran yüzde 0 (sıfır) seviyesine çekti.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img