6.8 C
Ankara
Pazar, Aralık 22, 2024

şarbon

SETBİR: ESK ithalatı bıraksın, regülasyon görevine dönsün!

Sektörün en önemli ve güçlü örgütlerinden biri olan Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR), Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye sorunlarla boğuşan sektör için çözüm önerilerini içeren bir dizi taleple gitti. SETBİR’in talepleri arasında, ESK’nın ithalatı bırakması, kesimhaneler ile perakende satış noktaları arasındaki aracıların yasal düzenleme ile ortadan kaldırılması ve çiğ süt taban fiyatının yıllık belirlenmesi gibi önemli başlıklar bulunuyor.

“Hayvana dokunmadan mezun olan öğrenci var”

Van 100.yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Soygüder: “Çoğu fakültede öğrencilerin hayvana dokunmadan mezun olduğunu üzülerek ifade etmek istiyorum. Çocuk hayvan hekimliği yapacak, bu işten geçimini sağlayacak, ülke hayvancılığına hizmet edecek fakat 5 yıl eğitim gördüğü okulunda hayvana dokunmadan mezun olup gidiyor.”

Et yemezsek fiyatı düşer mi?

Ortada tedirgin olmamızı gerektiren ciddi bir hastalık var ve yetkililerden, tedbir almalarını en açık ve gerekirse en sert cümlelerle istemek vatandaş olarak her birimizin anayasal ve insani hakkı.

Şarbon Bitlis’te de görüldü, 81 hayvan telef oldu

Ankara, Sivas ve İstanbul'un ardından şarbon hastalığı Bitlis'te de ortaya çıktı. Bitlis Güroymak ilçesine bağlı Günkırı beldesinde görülen şarbon vakasında, bir hafta içinde 81 büyükbaş hayvan telef olduğu bildiriliyor.

Şarbonu hafife almayın!

Uzmanı uyarıyor: “Şarbonlu hayvanın kıllarından yapılmış fırçalar, giysiler ve ayakkabılar için bile dikkat edilmeli!”

Gıda Mühendisleri Odası: “İhmallerin bir numaralı sorumlusu Tarım Bakanlığıdır”

Şarbon hastalığını kontrol etmek ve tüketicilerin gıda güvenliğini sağlamaktan sorumlu kurumun Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu belirten Gıda Mühendisleri Odası, Bakanlığın, ithal edilen hayvanlarda yeterli ve gerekli hayvan sağlığı muayenelerini yapmadığının anlaşıldığını, bu sorumsuzluğun halk sağlığını tehlikeye attığını vurguladı. Oda’dan yapılan yazılı açıklamada; “Tarım Bakanlığı şarbon konusunda ortaya çıkan ihmallerin bir numaralı sorumlusudur.” denildi.

Şarbon hastalığı nedir?

Son günlerde şarbon vakalarının artmasının ardından kamuoyu, bu hastalığı ve yarattığı sağlık problemlerini daha fazla merak eder oldu. Şarbon hastalığı hakkında bir bilgilendirme notu yayınlayan Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), hastalık hakkında merak edilen önemli noktalara açıklık getirdi.

Pişkinler, merdiven üstündekiler ve diğerleri…

Standart diye bir şey kalmadı. Atıştırmalık ürünler başta olmak üzere ağırlık ve hacim oyununun takip edilmesi neredeyse mümkün değil. Örneğin bisküvi, çikolata, gofret, çikolata kaplı diğer ürünler, kuruyemiş; ayran, su; şarküteri ürünleri; deterjan vs. O kadar çok ki... Gizli zam yapıyorlar. Tam bir vurgun.

Sağlık Bakanı Koca’dan şarbon açıklaması

İstanbul Silivri'deki şarbon vakasına ilişkin yazılı açıklama yayınlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, altı kişide şüpheli hafif deri lezyonları görüldüğünü ve bu kişilerin tedavilerinin düzenlendiğini belirtti.

TVHB: “İthal hayvan seçiminde Bakanlık, 6 aydır veteriner hekim görevlendirmiyor”

İthal hayvan seçimlerinde 6 aydır Tarım ve Orman Bakanlığının veteriner hekim görevlendirmediğini kaydeden Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), “hayvan seçimlerinde veteriner hekim görevlendirilmemesi ithalat lobisinin talebiydi. Hayvan seçimleri ithalatçı firma tarafından yapılmaktadır.” açıklamasında bulundu.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img