12.5 C
Ankara
Perşembe, Kasım 21, 2024

pastörize süt

Uzmanından güvenli süt tüketimi uyarısı

Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. U. Tansel Şireli, tüketicilerin sağlıklarını korumak için ısıl işlem uygulanmış pastörize veya UHT sütleri tercih etmeleri konusunda uyardı.

SETBİR açıkta satılan süt ve süt ürünlerinin halk sağlığı açısından taşıdığı risklere dikkat çekiyor

SETBİR Başkanı Tezel: “Dünya Süt Günü vesilesiyle bir kez daha belirtmek isteriz ki kimi satış noktaları ve semt pazarlarında, denetimsiz koşullarda halka arz edilen ‘sokak sütü’, ‘market sütü’, ‘sütmatik sütü’, ‘ari süt’ ve ‘sözde organik’ yoğurt, peynir ve tereyağı, tüketicinin sağlığı açısından çok ciddi risk taşımaktadır ve bu nedenle satışları engellenmelidir.”

Pastörize ve UHT sütün karalanması kabul edilebilir değil

Kimi "uzman" olduğunu iddia eden kişilerce pastörize ve UHT sütün karalanmasının kabul edilebilir ve anlaşılır olmadığı belirtilen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu açıklamasında, “Böylesi önemli bir gıda maddesi üzerine felaket senaryoları yazmaya ve tüketiciyi kandırmaya kimsenin hakkı yoktur.” ifadelerine yer verildi.

ESK ve AOÇ’den enflasyonla mücadeleye destek

Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü (AOÇ), ürünlerinin fiyatlarında indirime giderek Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’na destek verdi.

Yoğurdun öyküsü

Günümüzdeki yaygın olan görüşe göre, ilk defa Türk egemenliğinin ve kültürünün hakimiyeti altında olan bölgelerde (Orta Asya) üretilip tüketilen yoğurt, önce Balkanlar ve Ortadoğu’ya, oradan da Avrupa’ya yayılmıştır. Yoğurdun Amerika’ya geçişi ise birkaç yüzyıl sonra olmuştur. Kısaca belirtmek gerekirse yoğurt, Türklerin dünyaya armağan ettiği fermente bir süt ürünüdür. Adı (Yoğurt Sözcüğü) da Türkçedir.

Sütünüzü nasıl alırdınız? Çiğ, pastörize veya UHT…

Çiğ süt hayvanlardan sağıldıktan sonra ısıl işleme maruz kalmayan sütü ifade eder. Son yıllarda çiğ süte ve süt ürünlerine ilgi dünya çapında artış gösterdi. Bunun sebebi ise çiğ sütün daha sağlıklı algılanıyor olması.

1 mililitresinde 100 binden fazla bakteri var

Türkiye’de oldukça yaygınlaşan açık süt kullanımı ile ilgili yapılan araştırmalar, kaynağı ve saklama koşulları bilinmeyen sütte büyük tehlike olduğunu ortaya koyuyor. Hacettepe Üniversitesi tarafından 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, sokakta satılan 1 mililitre sütün içerisinde tifo, dizanteri ve brusella gibi bulaşıcı hastalıklara neden olan 100 binden fazla bakteri ortaya çıktı.

Sokak sütü serbest mi bırakılıyor, yasaklanıyor mu?

Malumunuz olduğu üzere, Türkiye'de "sokak sütü" adı altında tüketiciye doğrudan çiğ süt satışı yaygın olarak yapılıyor fakat izinli satmak ister ve bunun için ilgili mercilere başvurursanız eğer, size yasak olduğuna dair bir yazı göndermezler ama izin de vermezler. Kısacası tüketiciye doğrudan veya yerel perakendeciler aracılığıyla çiğ süt satışı ile ilgili bir mevzuatımız yok. Nihayet, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, beraberinde önemli sağlık sorunlarını da getiren bu önemli sorunu çözmek için bir Tebliğ hazırladığını ve Başbakanlığa gönderdiğini duyurdu.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek 11 öneri

Soğuk hava ve stresli şehir hayatıyla mücadele etme süreci, bazı hastalıkları da beraberinde getirebiliyor. Sağlıklı kalmak için öncelikle günlük yaşam alışkanlıklarını gözden geçirmek gerekiyor. Alınacak birkaç basit önlem ile bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara dur demek mümkün olabiliyor.

“Pastörize edilmeyen, ambalajsız süt her zaman risklidir.”

21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla açıklama yapan Ambalaj Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, “Kaynağını ve hangi şartlarda taşındığını ve muhafaza edildiğini bilmediğimiz, kontrol edemediğimiz sütler sağlık için büyük tehlike oluşturuyor.” dedi.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img