14.5 C
Ankara
Perşembe, Kasım 21, 2024

pancar şekeri

2021/2022 pazarlama yılı şeker kotaları belirlendi

2021/2022 pazarlama yılı şeker kotaları belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararına göre, şeker sektöründe 2020/2021 pazarlama yılı için ülke toplam A kotası 2 milyon 700 bin ton olarak belirlendi.

Ekim geldi ama halen şeker pancarı fiyatı açıklanmadı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl 1 Eylül’de açıklanan şeker pancarı fiyatının, bu yıl Ekim ayının ortalarına gelinmesine rağmen henüz resmi olarak açıklanmadığına dikkat çekti.

Bakanlıktan “şeker ithalatı” açıklaması

'Türkiye, Rusya'dan şeker ithalatına başladı'' başlığıyla bazı basın yayın organlarında yer alan haberlere ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığından açıklama geldi. Açıklamada, şeker ithalatının, sadece 'İhraç Edilen İşlenmiş Mamul Ürünlerde' kullanıldığı ifade edildi.

Şeker kotalarında Cumhurbaşkanlığı dönemi

Şeker kotalarını belirleyen ilk Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, Türkiye şeker sektöründe 2018/2019 pazarlama yılı ülke toplam A kotası 2,7 milyon ton, nişasta bazlı şeker kotası ise ülke toplam A kotasının yüzde 5’i oranında 135 bin ton olarak belirlendi.

Ömer Kızıl: “İnovasyon, bize sınırları aşma imkanı sunuyor”

Bu yıl yedincisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde “Global Fırsatların Geleceği” oturumunda konuşan Ömer Kızıl, 5 kıtada 40’tan fazla ülkede tüketiciye ulaşan Uludağ İçecek’in sırrının yenilikçi bakış açıları ve inovasyona yaptıkları yatırımlar olduğunu söyledi.

Pankobirlik: “Fabrikalar çiftçi kuruluşlarına işletme devri yöntemiyle özelleştirilsin”

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin mümkün olduğunu ancak varlık satışı yönteminin özelleştirme için tek yol olmadığını belirten Pankobirlik; fabrikaların çiftçi kuruluşlarına işletme devri yöntemiyle özelleştirilmesinin daha doğru bir metot olduğu görüşünde. Çiftçi kuruluşları eliyle yönetilen 5 fabrikanın ülke ekonomisine katkılarına dikkat çeken Birlik, konuya ilişkin görüşlerini 6 maddede kamuoyu ile paylaştı.

ABD’de sağlık kaygıları nedeniyle nişasta bazlı şeker tüketimi düşüşte

Türkiye’nin ilk ve tek ihtisas üniversitesi olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), ABD’de şeker üretimi ve tüketimine ilişkin bilgi notu hazırladı. Bilgi notuna göre, ABD’de 2000 yılında kişi başı günlük yüksek fruktozlu mısır şurubu tüketimi 46 gram iken, bu değer %35 azalarak 2016 yılında 30 gram oldu. Raporda, ABD Tarım Bakanlığı ve Kongre Raporlarının, ABD’de nişasta bazlı şeker tüketiminin azalmasının nedeni olarak sağlıkla ilgili kaygıları gösterdiği belirtildi.  

Fakıbaba’dan özelleştirme açıklaması

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba: “Özelleştirme sürecinde, çalışanlarımızın bütün hakları korunacak ve hiçbir mağduriyet oluşmayacaktır. Çalışanlarımızın yanı sıra çiftçilerimizin de hakları korunacaktır. Türkşeker’e pancar temin eden çiftçilerimiz, mevcut kotaları kapsamında pancar üretmeye devam edeceklerdir.”

Fakıbaba: “Şekerin tümüne karşıyım ama NBŞ’ye daha fazla karşıyım.”

Bakan Fakıbaba: “Esasında hekim olarak şekerin tümüne karşıyım ama NBŞ'ye daha fazla karşıyım. Bizim şeker pancarından daha fazla şeker üretmemiz demek NBŞ'nin yerine şeker pancarından üretilen şekerin geçmesi, daha ucuza mal olması, Avrupa ile daha rahat yarışabilmemiz anlamına gelir.”

TÜDEF: “Şeker fabrikaları halkın malıdır, ‘yerli ve millidir’, satılamaz!…”

Şeker fabrikalarının satılmasına bir tepki de Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF)’den geldi. TÜDEF Genel Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, “Tamamen rant uğruna yapılan bu özelleştirme sürecine demokratik yollardan sonuna kadar karşı çıkıp mücadele edeceğiz.” ifadelerine yer verildi.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img