17.9 C
Ankara
Cumartesi, Kasım 2, 2024

nöroloji

Alzheimer olmadan engellenebilir mi?

Lancet'de yayımlanan bir makalede hastalığın henüz oluşmadan yüzde 35'inin belli bazı önlemlerle engellenebildiğinden bahsediliyor. O yüzden Alzheimer hastalığı konusunda farkındalık kazanmak çok önemli. Alzheimer hastalığının en büyük düşmanı ise Akdeniz tipi beslenme, hareket etmek, sürekli işleyen bir zihin ve aktif bir sosyal hayat.

Bunama, Alzheimer ve Unutkanlık aynı şeyler değil!

Unutkanlık, Demans ve Alzheimer, toplumumuzda sıklıkla karıştırılıyor. Oysa bu üç terim aynı şey değil. İşte unutkanlık ile ilgili doğru bilinen 7 yanlış…

“İnme” riskini azaltmak için 5 altın öneri

İnme, beyne giden kan akımının kesilmesi ya da azalması sonucu ortaya çıkıyor. Oldukça ciddi bir durum olan inmede, tıkanan beyin damarı hangisi ise o damarın beslediği beyin dokusunda hücreler ölmeye başlıyor. Bu da beyin hasarına, hatta ölüme neden olabiliyor.

50 yaş üzerinde beyin check-up’ı şart

Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ: “Kalbimizin ve diğer iç organların sağlığından emin olabilmek için düzenli olarak check-up yaptırmamız gerektiğini biliyoruz. Ancak beyin sağlığı için henüz bu tür bir kavram yerleşmiş değil. Araştırmalar ortalama 50 yaşın üzerinde her yıl bu check-up’ı yaptırmamız gerektiğini söylüyor. Beyin check-up; genel kan ve idrar testlerinin üzerine MR, Beyin Haritalaması, Zihin Testleri ve Depresyon sorgulamasının yapılmasından oluşuyor.”

Beynin 9 gizemi!

Bilim dünyasının yıllardır sırlarını çözmekle bitiremediği, her gün yeni özelliklerini keşfettiği beynimiz, buna karşın hala bilinmeyenlerle dolu, en gizemli, en komplike organımız. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Geysu Karlıkaya, beynimizin, kafatasından çıkarılıp girinti ve çıkıntıları düzleştirildiğinde dört tane A4 kağıdı...

İşte beyni küçülten faktörler!

Habertürk’ten Demet Demirkır’a konuşan Türk Nöroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, yanlış beslenmenin beyin hastalıkları risk faktörü olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Adapınar, beyni küçülten faktörler konusunda Demirkır’a önemli açıklamalarda bulundu.

Ellerinizdeki kavrama güçlüğü, ALS habercisi olabilir

İlerleyici kas güçsüzlüğüne yol açan nadir hastalıklardan biri olan ALS'nin belirtileri, erken dönemde ellerdeki hareket kısıtlanması, kol-bacak kaslarında seyirme ve yutma güçlüğü ile ortaya çıkıyor. Görülme sıklığı 100 binde 3 olan ALS, yalnızca hareket sistemini etkilemiyor, unutkanlık ve psikolojik problemleri de beraberinde getiriyor.

Gençlerde unutkanlığın 10 nedeni

Unutkanlık genellikle ileri yaş sorunu olarak görülse de günümüzde artık genç yaşlarda da sıklıkla rastlanıyor. Bunun en büyük nedeni ise gençlerin akıllı telefon ve bilgisayarla çok fazla vakit geçirmesi…

Alüminyum tencereler demansı tetikliyor

Alüminyumun Alzheimer’i tetiklediği düşünülüyor. Bu nedenle uzmanlar, içeriğinde alüminyum bulunan kaplar, tencereler ve alüminyum folyo içerisinde pişirilen yiyeceklerden uzak durulması, alüminyum içeren kabartma tozlarının kullanılmaması konusunda uyarıyor. Akdeniz tipi beslenme ise hastalığı yavaşlatıyor. Hafızanızla ilgili sorunlar mı başladı? Unutkanlığınız büyük...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img