17.9 C
Ankara
Cumartesi, Kasım 2, 2024

küresel ısınma

Erozyonla kaybolan toprak miktarı azaldı

Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Erozyon Kontrolü çalışmaları ile erozyonla kaybolan toprak miktarı 154 milyona geriledi.

AB’ye tarımsal ürün satamayabiliriz!

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tarımsal ticareti de önemli ölçüde etkileyeceğini belirten Prof. Dr. Mehmet Levent Kurnaz, yakında Avrupa Birliği’nin ürettiğimiz ürünleri kabul etmeyebileceği uyarısında bulundu. Kurnaz, “Avrupa Birliği artık ‘ya benim değim gibi üretirsin ya da bu ürünü AB’ye sokamayız’ diyecek. Hem ürünümüze test yapacak, hem de ‘nasıl yetiştirdiğin önemli’ diyecek. Sadece son ürününüze değil, son ürünü üretirken kullandığınız bütün ilaçlara, gübrelere, ne kadar karbondioksit saldığına bakarak ürünü talep edecek. Bu sene olmazsa gelecek sene bunu uygulayacak” diye konuştu.

Tarımın 2020’de anlaşılan önemini 2021’de ne yapacağız?

Bu sene gündeme damgasını vuran salgın hastalığın da etkisiyle herkesin aklında şu sözler kaldı; “2020 yılında tarımın önemini anladık, inşallah 2021 yılında gereken önemi verdiğimiz bir yıl olur”.

Salgınlara dur demek için “Tek Sağlık Yaklaşımı” şart!

“Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi” (ÇİSİP) Türkiye’de ilk defa Tek Sağlık yaklaşımıyla Covid-19 pandemisi ve iklim değişikliği ilişkisini inceleyen bilgi notunu bugün (20 Ocak Çarşamba) duyurdu.

Teknoloji devlerinin elektrikli otomobil pazarından pay kapma yarışı

İklim değişikliğinin olumsuz etkileri benzinli ve dizel araçlardan elektrikli otomobillere geçişi hızlandırdı. Küresel otomotiv markaları arasındaki elektrikli araç rekabeti gittikçe artarken Apple, Samsung, LG, Siemens gibi birçok teknoloji devi de piyasadan pay kapma yarışına girdi.

“Fındık Üretimi, İklim Krizinden Derinden Etkileniyor”

Dünya fındık üretiminin tek başına yaklaşık %70’ini sağlayan, dolayısıyla fındık üretiminin anavatanı sayılan ve her yıl yaklaşık 2 milyar dolar ihracat geliri elde eden Türkiye, iklim değişikliği nedeniyle fındık üretiminde önemli bir rol ayrımında.

11. Küresel Isınma Kurultayı kitaplaştırıldı

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) küresel ısınma konusunda farkındalık yaratmak için gerçekleştirdiği 11. Küresel Isınma Kurultayı’nın kitabı yayımlandı.

Küresel İklim Değişikliği: Kimi geri dönüş var diyor, kimisi inanmıyor…

Tüm dünya, küresel ısınmaya neden olan iklim değişikliğinin farkında ancak insanlık, tehdit ve çözüm konularında ikiye ayrılıyor. Yarıya yakın bir grup geri dönüş için bir fırsat olduğunu savunurken, diğer yarısı artık çok geç kalındığını düşünüyor. Türkiye ise 39 ülke arasında yüzde 95’lik oranla bu sorunu tehdit olarak gören ilk sıradaki ülke. Çin iklim değişikliğini tehdit olarak kabul etmezken, Hindistan sorun karşısında umutsuz. Çünkü insanlık, sorunu çözmekte çok geç kaldı.

Türkiye’de İklim Kaynaklı Krizler Artıyor

UNDP Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Sukhrob Khojimatov: “Türkiye’de iklim kaynaklı krizlerin sayısı artıyor. Geçtiğimiz 20 yılda bu krizler 1995-2000 yıllarına kıyasla altı kat arttı. Dayanıklı altyapı çalışmaları, iklim değişikliğiyle mücadelede kilit rol oynayacak.”

BM, iklim değişikliğiyle ilgili olarak dünyanın en büyük anketini başlattı

Bugün bir araya gelen BM yetkilileri, hükümet ve sivil toplum temsilcileri ile şöhretler ve genç aktivistler, iddialı iklim eylemi konusunda halk ile hükümetler arasındaki kopukluğu gidermeyi amaçlayan Mission 1.5 kampanyasını başlattılar.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img