5.1 C
Ankara
Pazar, Aralık 22, 2024

iyot

Hamilelik döneminde iyot eksikliği bebekte zeka geriliğine yol açıyor!

İyot eksikliğinden en çok etkilenen sistem, bebeğin beyin ve sinir sistemi oluyor. Eksikliği anne adayının sağlıksız bir hamilelik geçirmesine ve bebekte kalıcı zeka geriliğine yol açabiliyor.

Tiroid hastalıkları her yaştan insanda görülüyor

Yaklaşık 1,6 milyar insanın risk altında bulunduğu iyot eksikliği, dünyanın en sık görülen hastalıklarından biri.

Gün içinde ekstra tuz tüketiminiz yarım çay kaşığını geçmesin

Bir kişi gün içinde tükettiği hiçbir besine tuz eklemese bile ortalama 3-3,5 gram kadar tuz alıyor. Bu nedenle uzmanlar, ekstra tuz tüketiminizin gün içinde yarım çay kaşığını geçmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Boy uzatan, zeka geliştiren sihirli madde: İyot

Vücut sağlığının korunmasında en etkili maddelerin başında gelen iyot, tüm dünyada küresel bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de de durum farklı değil. Türkiye’de insanların yüzde 99,9’u iyot eksikliği çekiyor.

İyot, zeka geriliğini önlüyor

İyot, tiroid hormonlarının üretimi için önemli bir rol oynuyor. Dünyada önlenebilir zekâ geriliğinin en önemli nedeninin iyot eksikliği olduğunu belirten uzmanlar, yeterli iyot alımının büyüme ve gelişmedeki önemini vurguluyor ve iyot eksikliğinin hastalıklara neden olduğuna dikkat çekiyor.

Sağlıklı bir doğum için bu 5 vitaminin değerine dikkat edin!

Günümüz anne adaylarının önemli bir kısmı gebeliğini planlıyor. Planlı gebeliğin hem anne hem de bebek için büyük avantajları bulunuyor. Çünkü bebek sahibi olmak isteyen anne adayının kan değerlerinden, gebeliği ve bebeğin sağlığını riske sokabilecek sorunları önceden belirlenebiliyor. Üstelik sağlıklı bir gebelik oluşumu için uyulması gereken kurallar da listeye eklenmiş oluyor.

İyot ihtiyacı mutlaka beslenme yoluyla karşılanmalı!

21 Ekim Küresel İyot Eksikliği Günü kapsamında iyot eksikliğinin yol açtığı hastalıklara dikkat çeken Diyetisyen Sibel Mumcu; “Vücut, iyot üretemediği için iyot ihtiyacı mutlaka beslenme yoluyla karşılanmalı. Bunun için iyot içeren bitkisel ve hayvansal gıdalar tüketilmeli” dedi.

Saç dökülmesi, üşüme, halsizlik ve unutkanlık varsa dikkat!

Prof. Dr. Rüştü Serter, besinlerden alınabilen iyodun yetersizliği durumunda, çocuklarda büyüme geriliği, zeka ile ilgili sorunlar, erişkinlerde ise guatr (tiroit bezinde büyüme), tiroit nodülü ve hipotiroidi gibi hastalıkların ortaya çıktığını söyledi.

Hipotiroidi ve beslenme

Hipotiroidi hastalarında troid bezi az çalıştığı için vücudun da çalışma hızı düşmekte ve kilo almaya yatkınlık başlamaktadır. Bu nedenle düzenli beslenme düzeni oturtmak şarttır. Hipotroidi hastaları beslenmelerinde nelere dikkat etmeli? 3 ana 3 ara öğün yapmanın vücudun çalışma hızını arttıracağını söyleyen Diyetisyen Fatma Yılmaz, hipertiroidi hastalarına beslenme önerilerinde bulundu.

Yoğurt, peynir ve süt, iyot yetersizliğine birebir

Eksikliği ile guatr, zeka geriliği, saç ve cilt problemlerine sebep olabilen iyotun, doğal besin kaynaklarıyla alınması gerekiyor. Başta iyotlu tuz kullanımı olmak üzere yoğurt, balık ve ıspanak gibi iyot kaynağı besinleri tüketmek vücudun iyot açığını kapatmaya yardımcı oluyor.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img