6.8 C
Ankara
Pazar, Aralık 22, 2024

gıdada bilgi kirliliği

TOÇ BİR-SEN: “Yasaklayıcı kanunlar yerine, bilim kurulu kurulmalı”

Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikası (TOÇ BİR-SEN) Genel Başkanı Hüseyin Öztürk, “Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nin 28, 29 ve 30. Maddelerinin Genel Kurulda kabul edilerek Kanunlaşmasının, toplum zihninde “Gerçekler gizlenmek isteniyor” algısını oluşturacağını belirtti.

“Ne Yiyelim Ne İçelim, Güveniliri Nasıl Seçelim?”

Çok sayıda sivil toplam örgütünün bir araya gelerek kurduğu Güvenilir Ürün Platformu’nun bilgi kirliliğini önlemek için başlattığı “Ne Yiyelim Ne İçelim, Güveniliri Nasıl Seçelim?” toplantılarının ilki Elite World İstanbul’da gerçekleştirildi.

Gıda kaygısının büyüklüğünden neredeyse “Kaygı Bakanlığı” kurulacak!

Sözün özü; tüketici sorgulamalı, sesini çıkarmalı, sanayi de bu durumu desteklemelidir. “Gıda sektörü; tüketiciden uzaklaşmaya başladıysa inandırıcılığı kaybeder!”

21. Yüzyılın Cahilleri

Sokrates’in dediği gibi “bilgelik merakla başlar” ve bilim de kaynağını meraktan alır. Merak geçici bir tutkudan fazlası, bir yaşam biçimi olmalıdır. İçinde bulunduğumuz bilgi kirliliği kaosundan ancak merak ile beslenen sorgulama ve bilimsel düşünme alışkanlığımızın yaygınlaşmasıyla çıkabiliriz. Bunu yapmak kendimize olan borcumuzken, bilimsel doğruların yayılması için çaba göstermenin de gıda ve içecek endüstrisinin ortak görevi olduğunu kabul etmeliyiz.

Bakanlığın sessiz kalması, gıdada bilgi kirliliğini arttırıyor.

6.Gıda Güvenliği Kongresi Sonuç Bildirgesi yayınlandı. Gıdanın, kendi alanlarında bilimsel bir varlık gösteremeyenlerin toplumda isim yapmak için istismar ettikleri bir alan haline geldiği vurgulanan bildirgede; “Kamu yönetiminin verdiği izinle yine onun belirlediği koşullarda ve denetiminde üretilen gıdalar hakkında yapılan bilim dışı iddialar karşında, bu izni veren ve denetimini yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sessiz kalması, bilgi kirliliği veya bilginin istismarı olarak adlandırılan gelişmeyi hızlandırmaktadır.” değerlendirmesine yer verildi.

Gıdada yaratılan korku, tüketiciye yanlış seçimler yaptırıyor

“Ambalajlı gıda güvenli gıdadır. İlgili otoriteden izinlidir ve kontrol altında olduğu gibi, etiketlerde üretiminden menşeine kadar hikâyesini ve özelliklerini görebilirsiniz.” diyen MÜMSAD Genel Koordinatörü Ebru Akdağ, yaratılan korkuyla yanlış seçimler yapan tüketicilere de ciddi zararlar veren bilgi kirliğine karşı organize, stratejisi belirli ve sürdürülebilir bir mücadele gerektiğini vurguladı.

Tavuk eti yenmeli mi yenmemeli mi?

Bilimsel doğruları ne kadar çok ulaştırabilirsek, tüketicinin kafasında oluşan “Tavuk eti yenmeli mi yenmemeli mi?” sorusuna da o derece açık yanıtlar bulmuş oluruz.

Gıdada bilgi kirliliği ile mücadeleye düzenleme talebi

Gıda güvenliği hakkında medyada sıkça gündeme gelen açıklamaların hiçbir bilimsel temele dayanmadığını söyleyen SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, tüketiciye gıda güvenliği konusunda yanıltıcı bilgilerin aktarılmasının önlenmesi amacıyla bir düzenleme yapılmasının artık kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Yurdagül: “Türkiye’deki margarinlerde trans yağ yok”

Türkiye’nin trans yağ konusunda AB ve ABD’den daha ileride olduğunu belirten Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, Türkiye’de üretilen margarinlerde trans yağ içeriğinin yapılan büyük yatırımlarla 2006’da kaldırıldığını söyledi.

“Medyanın sorumluluk anlayışında sorun var”

Gıda ve beslenmede doğru bilinen yanlışlar, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Gıda Topluluğu tarafından düzenlenen panelde ele alındı. Panelde konuşan Gıda Mühendisleri Odası Üyesi Petek Ataman, medyanın sorumluluk anlayışında sorunların olduğunu ifade ederek birçok doğru bilginin medya tarafından aktarılmadığına vurgu yaptı.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img