6.8 C
Ankara
Pazar, Aralık 22, 2024

gıda zehirlenmesi

Isıtıp ısıtıp yemeyin!

Pişirilen veya çiğ halde tüketime hazırlanan yiyeceklerin artanları eğer uzun süre oda sıcaklığında kaldıysa kesinlikle tüketilmemeli. Buzdolabında muhafaza edilen yiyecekler de tüketilecek kadarı ısıtılmalı.

Konservelerdeki gizli tehlike: Botulizm

Son zamanlarda konserveden zehirlenenlere ilişkin haberler basında sıkça yer bulmaya başladı. En son Elazığ’da misafirliğe gittikleri evde yedikleri semizotu konservesinden altı kişi zehirlenmişti. Konservelerden kaynaklanan zehirlenmeler ölümle bile sonuçlanabiliyor.

Yiyecekleri taşırken, yıkarken, pişirirken ve saklarken nelere dikkat edilmeli?

Gıda zehirlenmelerine karşı yiyecek üreten, taşıyan, dağıtan, satan, pişiren ve yiyen herkesin dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Dr. İpek Ada, “Ahşap kesme tahtası kullanmayın, çiğ ve pişmiş yiyecekleri ayrı ayrı ve kapalı kapta saklayın, sebze ve meyveleri doğal sirke ile yıkayın” dedi.

Midye dolma tüketmeden önce dikkat!

Uzmanından uyarı: Sokak satıcıları tarafından hijyenik ve uygun olmayan sıcaklıklarda depolanan midye dolmalar gıda zehirlenmelerine ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olabiliyor.

Besin Zehirlenmelerinde Ne Yapmak Gerekiyor?

Son günlerde yaşanan besin zehirlemelerinin ardından, ne yapmamız gerektiğini ne kadar biliyoruz? Acil oluşan şikâyetler, zehirlenme mi yoksa ani başlayan bir hastalık mı? Bulantı, kusma, ishal, ateş gibi şikâyetlerin zehirlenme olabileceğini anlayabiliyoruz fakat nörolojik belirtileri olan zehirlenmeleri nasıl ayırt etmeliyiz?

Yaz aylarında nasıl beslenmeli?

Yaz mevsiminin gelmesi ve aşırı sıcakların başlamasıyla birlikte bedende ortaya çıkan su ve mineral kayıpları ile beslenme alışkanlıklarının değişmesi pek çok sağlık sorununa yol açıyor. Diyetisyen Özge Yılmaz, su kaybıyla başlayan sorunların çaresinin sağlıklı ve dengeli beslenme olduğuna dikkat çekti, gıda zehirlenmelerine karşı uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Nevzat Artık: “Ambalajlı tavuk eti tüketin”

Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, satın alınan tavuğun ambalajlı olması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Artık, "Ambalajlı gıdalar; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belgelendirilmiş ve denetlenen tesislerde üretildiği için güvenli ve sağlık açısından uygundur" dedi.

Yaz beslenmesinde dört yapraklı yonca modeli!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyda Sıla Bilgili dört yapraklı yonca modelini anlattı, yaz beslenmesinde uymanız gereken 7 kritik öneride bulundu.

“Bayramda zehirlenmemek için bunlara dikkat edin!”

Gıda Mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu yaklaşan Ramazan Bayramı’nda misafir ağırlamaya hazırlanan ve tatile gidecek olanlara çeşitli uyarılarda bulundu.

Yılbaşı geceniz gıda zehirlenmesi ile bitmesin!

Yeni yıl kutlamaları evde de planlansa dışarıda da organize edilse, genellikle büyük yemek masalarının kurulduğu etkinliklerle geçirilir. Bu özel gecede yaşanan aşırı yemek tüketimi ise sağlık için ciddi anlamda tehlike oluşturur. Öyle ki birçok kişi yeni yılda sağlık dilerken gıda zehirlenmeleri ile karşı karşıya gelir.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img