13.6 C
Ankara
Cuma, Kasım 22, 2024

genetik

Ticaret Bakanlığının ilk “Kriminal Laboratuvarı” hizmete hazır

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: “Dünya örnekleri ile rekabet edebilir düzeydeki son teknoloji cihaz ve ekipmanları ile donatılan laboratuvarımız suç ve suç delillerinin incelenmesini ve çözümlenmesinde önemli rol oynayacak.”

Kan grupları ile Covid-19 arasında ilişki var mı?

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgınının nedenleri ve tedavisine ilişkin çalışmalar devam ederken; bilim insanları hastalığın kimilerinde şiddetli kimilerinde hafif şekilde seyretmesine ilişkin nedenleri de araştırıyor.

Farmakogenetik: Genler doğru ilacı söylüyor

Farmakogenetik testler; hangi hastanın, hangi ilacı, hangi dozda kullanması gerektiğini söylüyor. Böylece; ağrı kesiciden antibiyotiğe, vitaminden kemoterapiye kadar sayısız alanda hastanın genetiğine uyumlu ilaçlar belirleniyor ve doktorun hastalığa değil hastaya özel reçete yazması mümkün oluyor…

Genetik testler sağlığımıza yön veriyor

Günümüzde genetik testlerde yaşanan gelişmeler, genetik mutasyonların nesilden nesile aktarılmasının ya da tesadüfen ortaya çıkan genetik hastalıkların önüne hızla geçerken, kanserin sırları da yavaş yavaş çözülüyor. Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Kuşkucu, “Şu aşamada genetik hastalıkların tedavisi mümkün olmasa da genlerin mekanizmaları keşfedilmeye devam edildikçe, bu konuda da gelişmeler olacaktır” diye konuştu.

Cerebral Palsy’nin Genetik Kodları Bu Kitapta!

Cerebral Palsy Türkiye yayınlarının 7’inci kitabı “Cerebral Palsy ve Genetik” raflarda yerini aldı. Kitap, hekimlere de önemli bir kılavuz niteliğinde.

Türkiye’nin yaşlanan fındık ve çay bitkilerine doku kültürü ile yenilenme umudu

Yeditepe Üniversitesi, Türkiye’de stratejik öneme sahip bitkileri, “bitki-doku kültürü” tekniklerini kullanarak kitlesel olarak üretme çalışmalarını hızlandırdığını duyurdu. Laboratuvar çalışmaları ile ilgili bilgi veren Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bahar Soğutmaz Özdemir, ağırlıklı olarak fındık ve çay gibi Türkiye için stratejik öneme sahip bitkiler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Vücudumuzun enerji santralleri “Mitokondriler” için gerçekleştirdiği araştırma, ödül getirdi

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Dr. Şükrü Anıl Doğan, hücrelerimizin enerji kaynağı olan “Mitokondriler” üzerine yaptığı araştırma çalışması ile Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (European Molecular Biology Organization / EMBO)’dan “Installation Grant” (Yerleşim Desteği) ödülünü almaya hak kazandı.

Genetikçiler isteğe özel bebek siparişine tepkili!

Biyoteknoloji konusunda yaşanan gelişmeler sayesinde istenilen özelliklere sahip bebeklerin oluşturulmasının mümkün olabileceği iddia ediliyor. Hastalıkların önlenmesinin kabul edilebilir bir uygulama olduğunu belirten genetik uzmanı Doç. Dr. Korkut Ulucan, hastalık dışı uygulamaların etik dışı olduğunu ifade ederek “Bu tip keyfe keder uygulamalar çok büyük tehlikeleri beraberinde getirecek” uyarısında bulundu.

Yaşamın Şifreleri Genlerimizde Saklı

Nutri-Genetik ve Kişiye Özel Tıp Derneği Başkanı Dr. Serdar Savaş: “Artık kalp krizi, yüksek tansiyon, diyabet, akciğer, mide, kalın barsak, prostat, meme, rahim, yumurtalık, pankreas, böbrek, cilt, mesane kanserlerinin, Alzheimer hastalığının, kemik erimesinin genetik temellerini analiz ederek her birimizin bu hastalıklara yönelik olarak taşıdığı riskleri öngörmek mümkün.”

Gereksiz antibiyotik, çocuklarda astımı tetikliyor

Gereksiz antibiyotik kullanımı çocuk sağlığını da olumsuz etkiliyor. Sağlık Bakanlığı'nın antibiyotikler konusunda yaptığı yeni düzenlemenin alerjik hastalar için de faydalı olduğunu belirten Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, özellikle doğumdan sonra kullanılan antibiyotiklerin astım ve alerjik hastalıkları artırdığını vurguladı.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img