9.1 C
Ankara
Çarşamba, Aralık 25, 2024

GDO

Aydemir: “Gelecekteki olası sağlık sorunlarından halkı GDO’ya mahkum eden bu iktidar sorumludur”

DEVA Partisi Sektörel Politikalar Başkanı Birol Aydemir, Biyogüvenlik Kurulu’nun GDO’lu bazı ithal soya ve mısır çeşitlerinin 10 yıl süreyle hayvan yemi olarak kullanılmasına izin veren kararını eleştirdi. GDO’lu ürünlerin insan sağlığına etkisinin hâlen bilinmezlik olduğunu vurgulayan Aydemir, kötü yönetimin Türkiye’yi üretmeyen, dışa bağımlı bir ülke hâline getirdiğini, halkı GDO’lu ürün tüketmeye mahkum ettiğini vurguladı.

İstanbul Üniversitesi GDO Araştırma Merkezi kapatıldı

2015 yılında kurulan İstanbul Üniversitesi Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Biyoteknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi kapatıldı. Kapatılan merkezin yerine Bitki ve Bitkisel Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Ancak yeni merkezin faaliyet konuları arasında GDO araştırmaları bulunmuyor.

5 yeni GDO çeşidine Bakanlık onayı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2011 yılında Biyogüvenlik Kurulu kararı ile ithaline izin verdiği 5 GDO mısır çeşidinin onayını başvuru sahiplerinin talebi üzerine kaldırırken, bir yeni GDO mısır çeşidi ile 4 yeni GDO soya çeşidinin ithalatına onay verdi.

Hindistan Türkiye’den elma ithalatında GDO analiz zorunluluğu getirdi

Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Adar, 2020 yılı sonu itibariyle Hindistan’ı Türkiye’den elma ithalatında GDO analiz zorunluluğu uygulamaya başladığını, yapılan girişimlerle bu durumun 1 Mart 2021 tarihine kadar ertelendiğini bildirdi.

Üç GDO ürünün ithalatına onay

Tarım ve Orman Bakanlığı, hayvan yemlerinde kullanılmak üzere genetiği değiştirilmiş (GDO) 2 soya ve 1 mısır çeşidinin ithalatına onay verdi.

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Derneğine Bakanlıktan icra takibi

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Derneği: “Biz bu parayı ödemeyeceğiz. Zaten ödeyecek paramız da yok. Derneğin diledikleri malzemelerini haczedebilirler.”

Pakdemirli: “Enzim ihtiyacı yerli ve milli üretimle karşılanacak”

Türkiye'nin ilk Biyoteknoloji Endüstriyel Enzim Üretim Fabrikası olan LİVZYM 'in açılışına katılan Bakan Pakdemirli, Afrika'dan Rusya'ya kadar, bu bölgedeki ilk endüstriyel enzim fabrikası olan tesisin, bundan sonra benzer fabrikaların artmasına öncülük edeceğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı 3 endüstriyel enzimin üretimi için onay verdi

6 yıl önce biyoteknoloji ile ilgili araştırma geliştirme faaliyetlerinde bulunmak amacıyla kurulan Livzym Biyoteknoloji Araştırma Geliştirme Sanayi ve Ticaret AŞ'nin, "Aspergillus oryzae" kullanılarak endüstriyel "α-amilaz, glukoamilaz ve hemiselülaz" enzimlerinin üretilmesi başvurusu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı.

Bakan Pakdemirli’den Berlin’de tarım değerlendirmesi

Bu yıl 12'incisi düzenlenen "Dünya Gıda ve Tarım Forumu" kapsamında bulunduğu Berlin'de Türk gazetecilerle bir araya gelen Bakan Pakdemirli, tarımla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları: “Çiftçi yoksullaştı. Türkiye, hemen tüm tarım ürünlerinin ithal edildiği bir ülke durumuna getirildi.”

16 Ekim Dünya Gıda Günü Sempozyumu düzenleyicisi Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları, yaptıkları ortak açıklamada, 80’lerden bu yana uygulanan neoliberal tarım politikalarının ülkeyi gıdada dışa bağımlı hale getirdiğini, çiftçilerin tarımsal üretimden vazgeçmeye başladığını belirtti. Açıklamada, TMO gibi KİT’lerle birlikte, Tariş, Çukobirlik, Fiskobirlik gibi üretici kooperatif ve birliklerinin içi boşaltılarak işlevsizleştirildiği, tarım alanlarımızın yok edildiği ve ülkemizin küresel dünyada rekabet edebileceği tek silahını da kaybederek, tarımda dışa bağımlı hale geldiği kaydedildi.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img