6.8 C
Ankara
Pazar, Aralık 22, 2024

Euler Hermes

İflaslarda domino etkisi kapıda

Euler Hermes ekonomistlerine göre, devlet yardım mekanizmalarının aşamalı olarak kaldırılmasıyla birlikte, küresel iflas oranı 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 25 artacak.

2. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en kötü resesyona doğru

2020 yılında dünya ekonomisinin yüzde 3,3 küçüleceği tahmin edilen Euler Hermes raporunda, küresel nüfusun ve üretimin yarısından fazlasını kilit altında tutan bu krizin dünyayı 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en kötü resesyona sürüklediği belirtiliyor.

Küresel GSYH büyüme tahmini yüzde 0,5’e çekildi

Covid-19 salgını nedeniyle, tek çeyrekte küresel ticarette 1 triyon 064 milyar dolar zarar ve küresel GSYH’da 2020 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 15 daralma bekleniyor. Dünya genelinde iflaslarda yüzde 14 artış beklenirken, bunun sonucunda sadece Avrupa’da 65 milyon kişinin desteğe ihtiyacı olacağı tahmin ediliyor.

Küresel ticaret karantina altında

Euler Hermes’in tahminlerine göre Koronavirüs’ün mal ve hizmet ticaretinde yaşatacağı kayıp çeyreklik bazda 320 milyar dolara ulaşabilir.

2019’da global iflaslarda gözle görülür artış yaşandı

2019 yılında kümülatif ciroları 205 milyar Euro’yu aşan 342 büyük çaplı şirket iflası yaşandı. İflaslardan en çok etkilenen sektörler perakende ve inşaat oldu. Bu iflaslar yılın son çeyreğinde hızlandı ve toplam büyüklük bakımından rekor seviyeye ulaştı.

2020 yılında küresel iflaslar yüzde 6 artacak, Türkiye’de bu oran yüzde 5 olacak

2019 yılının ilk üç çeyreğinde toplamda 145 milyar euroluk ciroyu aşan 249 küresel iflas yaşandı. 2020 yılında ise küresel iflasların üst üste dördüncü kez artmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

Özüner: “2020’de ihracatın büyümeye katkısı daha az olabilir.”

2019’un, küresel belirsizliklerin olumsuz etkilerinin yaşandığı, piyasalarda volatiletinin yüksek olduğu bir sene olarak geçtiğini söyleyen Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, “Yavaş büyümenin uzun süreceği bir döneme giriyoruz. Küresel mal ve hizmet ticareti sadece %1,7’lik büyümeyle 2009 yılından beri görülen en düşük hıza gerileyecek. Bu nedenle Türkiye’de ihracatın büyümeye katkısı daha az olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Afrika, Türk ihracatçılar için önemli potansiyel barındırıyor

Düşük ticari engeller Afrika Kıtası’nın 2030 yılına kadar ek 140 milyar dolarlık ithalat yapma potansiyeli olduğunu ortaya koyuyor. Bölgede imalat sanayi, tekstil, perakende ve çelik sektörlerinin büyük potansiyeli bulunuyor.

Küresel iflaslar bir önceki yıla göre yüzde 6 artacak

2019’da Avrupa ve Çin alarm veriyor. İflaslar Batı Avrupa’da; Fransa, İtalya, İspanya’da yüzde 2, Birleşik Krallık’ta yüzde 9 olmak üzere artış gösterecek. Çin ise iflaslarda yüzde 20 ile başı çekecek. Bu yıl ABD ve Brezilya hariç her üç ülkeden ikisi, iflas artışı ile karşı karşıya.

Küresel alacak tahsil süreleri 2007’den beri en yüksek seviyesinde…

Alacak tahsil sürelerinin küresel ortalaması 2007’den beri en yüksek seviyesine ulaşarak 2017’de 66 güne uzadı. Euler Hermes, alacak tahsil süresinin küresel ortalamasının 2018’de 67 güne ulaşarak 1 gün daha uzamasını bekliyor. En uzun alacak tahsil süresine sahip olan ülkelerden Çin ve Yunanistan’ı ortalama 83 gün ile Türkiye takip ediyor.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img