14.6 C
Ankara
Cumartesi, Kasım 23, 2024

et ithalatı

Et ve Süt Kurumu’nun 2017 ve 2018 yıllarına ilişkin hesapları ibra edildi

TBMM KİT Komisyonunda görüşülen Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) 2017 ve 2018 yıllarına ilişkin hesapları ibra edildi. Komisyonda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan ESK Genel Müdürü Uzun, stoktaki etlerin 2018'de artmasının sebebinin, o dönemde üreticinin zarar etmemesi için kesimlerin artmasından kaynaklandığını, bu etleri daha sonra piyasaya sürdüklerini kaydetti.

Hayvancılıkta acı tablo

TÜSEDAD tarafından yayınlanan Şubat ayı süt, et ve yem sektörü analizine göre, 2020 Ocak ayında 462 baş damızlık, 64 bin 616 baş besilik hayvan ithal edildi. Bu ithalata, 63 milyon 484 bin 473 dolar ödendi. Son 10 yılda canlı hayvan ve karkas et ithalatına ödenen rakam ise 8,5 milyar doları (yaklaşık 25 milyar TL) buldu.

Bakanlığın, “1 kg et ithal etmedik” dediği günlerde 4 bin 500 ton kemiksiz et TIR’lara yüklendi

Et ve Süt Kurumu, depolardaki 60 bin ton eti satamazken bakanlığın, “1 kg et ithal etmedik” dediği günlerde 4 bin 500 ton kemiksiz et TIR’lara yüklendi, Türkiye’ye geliyor... Ancak etler Türkiye’ye gelmeden fiyat krizine neden oldu.

Bakan Pakdemirli’den Sayıştay raporu ve et ithalatı eleştirilerine yanıt

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Milletvekillerinin Sayıştay raporlarına yönelik eleştirileri üzerine, Tarım ve Orman Bakanlığı gibi çok büyük bir teşkilatta geçiş döneminde problemlerin olabileceğini söyleyen Bakan Pakdemirli, et ithalatına yönelik eleştirilere ise "Bakanlığım döneminde 1 kilogram dahi ithal et imzası atmadım, 1000 ton Bosna hariç. Onun dışında, benden evvel yapılan bağlantıların bir kısmı ithal edilmişti. Onların da mümkün mertebe hepsini iptal ettim." ifadelerini kullandı.

Biz seçimlere odaklanmışken neler oldu?

İhtiyacımız yoksa niçin ESK'nın ithalat yetkisinin süresi uzatıldı ve daha iki gün önce, üstelik Sırbistan'dan, "5 bin ton gümrüksüz (daha birçok gıda ürünü ile birlikte sıfır gümrükle) büyükbaş hayvan eti ithalatına" izin verildi?

Kırmızı et sektörü “kırmızı alarm” veriyor!

2018 yılında çiftçiye 14,5 milyar liralık destekleme ödemesi yaptığını açıklayan Tarım Bakanlığı, sadece yılın ilk dokuz aylık döneminde yaptığı canlı hayvan ve et ithalatına 6,4 milyar liraya yakın ödeme yapmış. Bu rakam, çiftçiye bir yıl boyunca yapılan destekleme ödemesinin neredeyse yarısına denk geliyor. Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON), yayınladığı son raporda, kırmızı et sektörüyle ilgili çarpıcı veriler paylaştı. Rapora göre, kırmızı et sektöründe ithalat, 2016 yılından bu yana katlanarak devam ediyor.

Neleri eleştiriyorum, niye eleştiriyorum?

Plansızlığı, programsızlığı, takipsizliği eleştiriyorum. Özellikle son birkaç aydır olayların arkasından sürükleniyorsam da lafı dönüp dolaştırıp bu konuya getiriyorum. Aslında olayların arkasından sürüklenmemizin, bir türlü esasa gelemememizin sebebi de bunlar: Plansızlık, programsızlık, takipsizlik.

Soğan

Kasım ayı içinde kuru soğanda yaşadığımız fiyat tartışmalarını Haziran ayı içinde patateste yaşamıştık. Patates tartışmaları sürerken tartışmaya ister istemez ben de dâhil olmuş ve konuyu "Patates Cumhuriyeti" başlıklı makalede değerlendirmiştim. O makalede, "Soğan da var aslında." diyerek bir sonraki tartışmanın "soğan" üzerinde olacağına dikkat çekmiştim. Aradan 4 ay geçti ve biz bugün, soğanla yatıp soğanla kalkıyoruz.

Sıkıldım, bezdim, sıdkım sıyrıldı

Tarım ve hayvancılığımızın devasa sorunları orta yerde dururken, yöneticilerimizin, bunları ortadan kaldırmaya yönelik somut gerçekçi çözümler üretmek yerine hâlâ sorunları hafife almalarını ve tuhaf önerilerle geçiştirmeye çalışmalarını anlayamıyorum.

Pakdemirli: “2002’de bu milletin yiyecek eti yokmuş bugün 15 kilo yiyor”

Bakan Pakdemirli; “Türkiye 2002 yılında kişi başı 6 kilogram et tüketiyordu şimdi 15 kilo et yemeye başlamış. Türkiye'nin refahı artmıştır. CHP milletvekilleri bu işlere hiç tevessül etmesinler. 2002'de bu milletin yiyecek eti yokmuş bugün 15 kilo yiyor. Her şey kırmızı etten yana.”
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img