10.5 C
Ankara
Cuma, Kasım 22, 2024

doğum

10 soruda hamilelikte koronavirüs ile ilgili merak edilenler

Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs ise hem hamilelerin hem de yeni doğum yapan annelerin endişelerini artırıyor. Covid-19 virüsü anne karnındaki bebeğe geçer mi ya da doğum şeklini etkiler mi gibi birçok soruya yanıt arayan anne adayları bu süreçte daha fazla stres altına girebiliyor.

Tarım ilaçları ve hava kirliliği gebe kalma şansını azaltıyor

Tarım ilaçları ve gıda koruyucusu olarak yaygın şekilde kullanılan fosfat türevleri üreme potansiyelini olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar, yüksek miktarda pestisitlere (tarım ilacı) maruz kalan kadınlarda tüp bebek ile gebe kalma şansının, düşük miktarda maruz kalan kadınlara göre yaklaşık yüzde 18 oranında daha az olduğunu belirtiyor.

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği’nden kınama

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği (TSRM), bir televizyon programında "12-17 yaş arası doğurmak için ideal yaştır" şeklinde yapılan açıklamayı kınadı.

Coronavirus olan anneden bebeğe virüs geçer mi?

“Böyle bir olasılık var ancak bugüne kadar bu tarz bir vaka bildirilmedi. Bebeklerde veya amniyon sıvılarında virüs gözlenmedi. Enfeksiyonu kapmış anne adaylarının doğum sonrası bebeklerinde herhangi bir Corona virüse ait sağlık problemine rastlanılmadı. Ancak yine de tedbirli olmak ve hasta gebelere çok dikkatli yaklaşmak gerekli.”

Doğru beslenme ve takviyeler doğurganlığı etkileyebilir

Günümüzün modern kadınları, iş yaşamındaki kariyerleri nedeniyle çocuk sahibi olmayı erteleyebiliyor. Geçen zaman ve ilerleyen yaş ile birlikte günümüz kadınlarının yumurta sayısı ve kalitesi azalabiliyor ve hamile kalmakta zorluk çekebiliyorlar. Bunun yanı sıra sağlıklı ve dengeli beslenmeden ödün verilebiliyor ve buna bağlı olarak vitamin ve minerallerin yetersiz alımı söz konusu olabiliyor.

Hamileyseniz uzak durmanız gereken 10 şey

Anne adaylarının hamilelik boyunca kafasında pek çok soru işareti vardır. Nasıl beslenmem gerekir, hangi egzersizleri yapmalıyım gibi sorular kafaları karıştırır. Hamilelikte anne ve bebek sağlığı için yapılması gereken pek çok şey var. Ama bir de yapılmaması gerekenleri unutmamak lazım.

Erken doğum hakkında doğru bilinen yanlışlar

Bebek bekleyen annelerin en büyük endişeleri, erken doğum. Gelişiminin tamamlanmadan doğumun başlaması, bebek doğduktan sonra bazı sorunlarla karşılaşılması anlamına da gelebiliyor. Erken doğum ile ilgili ise toplumda pek çok yanlış bilgi dolaşıyor. Peki, risklerini de beraberinde getiren erken doğum hakkında toplumda yaygın olarak bilinen yanlışlar neler?

Düğün gününde formda görünmenin 5 formülü

Hayatın dönüm noktası niteliğindeki “büyük günler” zayıflamak ve mükemmel fiziğe sahip olmak için bir fırsat, ancak bunu sağlıkla başarabilmek ve yaşam tarzına dönüştürebilmek kolay değil.

Doğum sonrası kendinizi ihmal etmeyin!

Hamilelik ve doğum ne kadar olağan ve doğal durumlar olsa da dikkat edilmezse anneler bazı sorunlar yaşayabilir. Gerek anne, gerekse bebeğin sağlığı için doğumdan sonraki 6 haftayı kapsayan lohusalık dönemine de dikkat etmek gerekiyor. Peki, bu döneme neden ayrı bir önem verilmeli? Bu dönemde nelere dikkat edilmeli?
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img