4.3 C
Ankara
Cuma, Ocak 3, 2025

dijital tarım

Antalya seralarında akıllı tarım dönemi

Antalya seralarında akıllı tarım dönemi

Çiftçinin 20 milyon lirası erken uyarı ile cebinde kaldı

Bursa’daki zeytin arazilerinde dijital tarım istasyonları sayesinde yapılan erken uyarılarla toplam 15 milyon liranın üzerinde, Mersin Silifke’deki istasyonlarla da çilek üretiminde 5 milyon liraya yakın tasarruf sağlandı.

Çiftçinin toprağın altındaki gözü olacak!

Ziraat Yüksek Mühendisi A. Ömer Yuluğ tarafından %97 oranında milli ve yerli olarak üretilen bir sistem ile çiftçiler; kökü, suyu ve gübreyi izleyebilerek sulama sistemlerini yönetebilecekler.

Antalya tarımına dijital destek

ATSO üyeleri Vodafone Business Dijital Tarım İstasyonları ile tarlalarının durumunu, toprağın nemini ve ihtiyaçlarını uzaktan kontrol edebilecek. Vodafone ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Antalya’da tarım sektöründe dijitalleşme için önemli bir iş birliğine imza attı ve Dijital Tarım Projesi’ni hayata geçirdi....

“Tarım 5.0 hiç de uzakta değil.”

Pakdemirli: “20. Yüzyılın ilk çeyreğinde makinelerin tarıma girişiyle başlayan Tarım 1.0, bugün yerini, teknoloji ve akıllı tarım uygulamalarını içeren 4.0'a bıraktı. Robotik uygulamalar ve yapay zekânın olduğu Tarım 5.0 hiç de uzakta değil. O nedenle biz daha da hızlanmalı, bilgi ve teknolojiyi tüm çalışmalarda ön sırada tutmalıyız.”

Boğaziçi’nden tarıma dijital dokunuş

Boğaziçi Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ortaklığı ile Türkiye’de tarımın dijitalleşmesi için yeni bir proje hayata geçiyor. Projeyle, Şanlıurfa Harran Ovası’nda bulunan üretici arazisinde gerçekleştirilen çalışmada teknoloji kullanımı ile tarım dijitalleştiriliyor. Aralık 2019’da başlayan projeyle 10 dönümlük tarım arazisinde pamuk ekimi tamamlanırken, dijital ekipmanların kurulumu yapılarak veri toplama süreci başladı. Projede hedef, kaynakların korunarak, pamuk üretimindeki verimliliğin yüzde 20'ye kadar artırılması.

“Gençler tarımsal üretime teşvik edilmeli”

Koronavirüs pandemisinin ardından tarım ve gıda alanında önemli değişimlerin yaşanacağını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Merve Hamzaoğlu, tarımda dijitalleşmenin önemine vurgu yaptı ve gençlerin tarımsal üretime teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.

“55 üründe dünyada ilk 10 üretici ülke arasındayız ancak verimimiz çok düşük.”

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özertan: “Avrupa’nın en büyük tarım ekonomisiyiz, dünyada ilk 10 içindeyiz ancak iş gücü verimliliğinde 30., arazi verimliliğinde ise 21. sıradayız. 55 üründe dünyada ilk 10 üretici ülke arasındayız ancak verimimiz çok düşük. Türkiye’de yaklaşık 12 bin tarımsal örgüt ve birlik var ancak bunların sadece yarısı aktif çalışıyor. Avrupa’da tarım kooperatiflerinin pazar payı ise yüzde 40 seviyesinde.’’

Yeni bir gıda sistemi için reçete: daha az israf, dijitalleşme, gezegene sahip çıkma

42 ülkeden delegeler ve AB Rusya’nın Voronej kentindeki BM bölgesel konferansında gıda ve tarımda yeni zorluklarla mücadeleyi ele alıyor.    

E-tarım, tarımsal ve kırsal kalkınmanın temel unsurlarından biri

FAO tarımsal inovasyon ve bilgi paylaşım yetkilisi Nevena Alexandrova; “FAO e-tarımı tarımsal ve kırsal kalkınmanın temel unsurlarından biri olarak görüyor. E-tarım gelişmiş bilgi ve iletişim süreçleri aracılığıyla değişimi tetikliyor.” dedi.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img