14 C
Ankara
Cumartesi, Kasım 2, 2024

Celal Şalçini

Kilo artışı, nöropatik ağrılara zemin hazırlıyor

Covid-19 pandemisi, evde karantina günlerinde hareketsizliğe bağlı olarak özellikle 65 yaş üstü bireylerin mevcut ağrılarında sıklığın ve şiddetin artmasına yol açtı. Sinir hücrelerinin hasarlanması sonucu ortaya çıkan nöropatik ağrılar, yanma, karıncalanma, uyuşma, keçeleşme olarak belli ediyor ve genellikle uzuvların uçlarında daha belirgin şekilde oluyor.

Kilo beyni yaşlandırıyor!

Kilo artışı sadece kalp, hipertansiyon ve diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açmıyor. Kilo artışının beynin kabuk tabakasını da etkilediğini ve tabakada incelmelere yol açtığını belirten uzmanlar, aşırı kilolularda incelmenin daha fazla olduğuna dikkat çekiyor. Aşırı kilo ve obezitenin beyni yaklaşık 10-20 yıl yaşlandırdığını vurguluyor.

Demans hastası ile iletişim nasıl olmalı?

Halk arasında “bunama” olarak bilinen demans hastalığı, beynin zihinsel ve davranışsal işlevlerinin bozulması ile ortaya çıkıyor. Demans hastalarına yaklaşımda bulunurken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Celal Şalçini, hastalarla konuşurken ses tonu ve tavırların kontrol edilmesinin önemine dikkat çekti.

Eli titreyen herkes, muayene olmalı!

Genel olarak titreme, hareketlerde yavaşlama ve yürüyüş problemlerine yol açan Parkinson hastalığı, başlangıçta fark edilmeyerek, sinsi bir şekilde ilerliyor.

Ellerinizdeki kavrama güçlüğü, ALS habercisi olabilir

İlerleyici kas güçsüzlüğüne yol açan nadir hastalıklardan biri olan ALS'nin belirtileri, erken dönemde ellerdeki hareket kısıtlanması, kol-bacak kaslarında seyirme ve yutma güçlüğü ile ortaya çıkıyor. Görülme sıklığı 100 binde 3 olan ALS, yalnızca hareket sistemini etkilemiyor, unutkanlık ve psikolojik problemleri de beraberinde getiriyor.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img