17.9 C
Ankara
Cumartesi, Kasım 2, 2024

bal üretimi

“Arı varsa hayat var!”

“Arı varsa hayat var!”

Arılar “yağış” bekliyor

Geçmişteki yanlış arıcılık uygulamaları, hastalıklar ve değişen iklim koşulları nedeni ile kitlesel arı ölümlerinin yaşanması, Mayıs ayında yaşanan yüksek sıcaklıklara bağlı olarak popülasyonda azalma beraberinde balda ciddi verim kayıplarını da getirdi.

Kuraklık, toplu arı ölümleri ve hastalıklar, bal üretimine darbe vurdu

2020’nin arıcılık sektörü açısından kötü geçtiğini belirten 40 yıllık Bal Üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, “arıcılık sektörü 2020’de dibi gördü.” değerlendirmesinde bulundu.

Ocak-Mayıs döneminde bal ihracatı arttı

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Kalpaklıoğlu: “İlk 5 ayda bal ihracatı yüzde 2,5 artarak 10 milyon 725 bin dolara ulaştı. Ege Bölgesi’nden ise bal ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 5 milyon 778 bin dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat dünyanın en büyük bal ithalatçıları olan Almanya ve ABD’ye yapıldı.”

Eroğlu: Arıcılıkta, yasal ve yapısal düzenlemelere ihtiyaç var

Türkiye’nin hem kovan varlığı hem de bal üretimi bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer aldığına dikkat çeken TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, konunun önemine binaen arıcılıkta yasal ve yapısal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Arıcılıktan Tıbbi ve Aromatik Bitkilere Beykoz Tarım Çalıştayı

Beykoz Belediyesi, ilçenin tarım potansiyelinin tüm yönleriyle belirlenmesi, tarımı teşvik, üretimin artırılması, yerel ürünlerle ekonomik kalkınma ve canlanmayı sağlamak amacıyla 3-4 Ocak 2020 tarihlerinde “Beykoz Tarım Çalıştayı”nı düzenliyor.

‘En çok balı Çin üretiyor ancak en kaliteli bal Türk balı’

Arıcılık sektöründe hasat zamanı için en verimli ay olan eylül ile birlikte arıcılar kovanlardan son ballarını sağdı. Bu seneki bal hasadı hakkında açıklamada bulunan 35 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, “Endemik bitki çeşitliliğinin yoğun olduğu yaylalarda yaptığımız arıcılığın meyvelerini topladık.” dedi.

Pakdemirli: “Bal üretimi 110 bin tona geldi.”

Ordu'da konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türkiye arıcılık anlamında çok büyük bir ilerleme kat etti. Bal üretimimiz 70 bin tonlardan son 10-15 yıl içerisinde 110 bin tona geldi. Bundan sonraki süreçte pazarlama alanında çalışmamız lazım. Çünkü dünyadaki en büyük ikinci üretici olarak hala istediğimiz anlamda istediğimiz yerde değiliz" dedi.

Hani “Bal yemeyin.” diyen teyze var ya, aldırmayın siz ona!

Arıcılık, ülkemiz için önemli ve geliştirilebilir bir alan. Hem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hem de Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2011 yılından beri gösterdiği çabaları, verilen teşvik ve destekleri biliyoruz. Yine de arıcılığımızın istenen ve beklenen seviyede olmadığını da biliyoruz.

Bal üretiminde 2. sıradayız

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, uygulamaya konulan Bal Ormanları Eylem Planı çerçevesinde bugüne kadar 249 bal ormanı kurulduğunu ve Türkiye'nin bal üretiminde dünyada 6. sıradan 2. sıraya yükseldiğini açıkladı.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img