0.6 C
Ankara
Pazar, Kasım 24, 2024

antibiyotik direnci

Hayvanların aşılanması antibiyotik direnci oluşma riskini de azaltıyor

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, geniş çaplı uygulanan etkili aşılama programlarının, hayvanların hastalanmasını engelleyerek antibiyotiğe duyulan ihtiyacı azaltacağını bildirdi.

Bilinçsiz antibiyotik kullanmanın 5 önemli zararı!

“Antibiyotiklerin mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerekir, aksi takdirde çok ciddi zararlar verebilir” diyen Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, bilinçsiz antibiyotik kullanımının 5 önemli zararını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Köprüler Antibiyotik Direnci Farkındalığı için kırmızıya büründü

Gelecekte kanserden daha fazla ölüme yol açacağı bildirilen antimikrobiyal direnç konusunda kamuoyu farkındalığı yaratmak amacı ile Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprüleri kırmızı renkte aydınlatıldı.

“Etkili antibiyotik geliştirilmezse 2050 yılında 10 milyon insan ölecek ”

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi uyardı: “Düne göre, antimikrobiyal direnç ve gıda güvenliği daha önemli hale gelmiştir. Günümüzde yılda 700 bin kişinin antibiyotik dirençli enfeksiyonlardan ötürü hayatını kaybettiği, şayet yeni ve etkili antibiyotikler geliştirilemez ve direnç gelişimi önlenemez ise 2050 yılında 10 milyon insanın antibiyotik direncinden dolayı öleceği bildirilmektedir.”

Reçete maliyetlerinin yüzde 14’ünü antibiyotikler oluşturuyor

Antibiyotik kullanım oranları ülkemizde de düşüş eğilimi gösterse de hala en çok antibiyotik tüketen ülkelerin başında geliyoruz. Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre; ülkemizin 1000 kişi başına kullanılan günlük tanımlanmış doz ile en fazla antibiyotik tüketen ülke olduğunu söyledi. Reçete maliyetlerinin yüzde 14’ünü antibiyotiklerin oluşturduğuna dikkat çekti.

Bilinçsiz kullanılan tek bir antibiyotiğin bile zararı 2 yılda iyileşiyor

Bilinçsiz şekilde tek bir tane bile antibiyotik alındığında bağırsaktaki probiyotikler yüzde 20 oranında kayboluyor. Bu probiyotikleri tekrar bağırsaklara geri kazandırabilmek; en iyi organik beslenmeyle bile 2 yıl içinde mümkün olabilmekte. Bebeklik döneminde kullanılan antibiyotikler ise yaşamın ilerleyen dönemlerinde probiyotik kaybına neden olarak çocukları enfeksiyonlara karşı duyarlı hale getiriyor.

“Çocuklarımız antibiyotiklerin işe yaramadığı bir dönemi yaşamak üzere”

“Fleming’in buluşundan sonra uzayan insan ömrü, artan hayat kalitesi çağında yaşıyor olmak büyük bir şanstı bizler için. Ama aynı şans bu gün yanlış ve gereksiz kullanılan antibiyotikler sebebiyle, büyük bir şanssızlığa dönüşmek üzere.”

Farkında Olalım – Bilinçli Kullanalım

Dünya Sağlık Örgütü tarafından alınan karar ile 18 Kasım’ın içinde yer aldığı hafta Dünya’da “Antibiyotik Farkındalık Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bununla birlikte Avrupa düzeyinde ise 18 Kasım “Antibiyotik Farkındalık Günü” olarak devam etmektedir. Antibiyotik farkındalığı yaklaşımının en önemli parçası kuşkusuz “Antimikrobiyal Direnç” kavramıdır.

Antibiyotik direncinde ilk sıradayız

Antibiyotik ve bakterilerin insanlar üzerindeki etkilerini ortaya koyan sonuçlar, Türkiye’nin antibiyotik direnci konusunda ilk sırada olduğunu gösteriyor.

2050’de antibiyotik direncine bağlı ölümler kansere bağlı ölümleri geçecek

Tahminlere göre, 2050 yılı itibariyle kanserden 8 milyon kişini hayatını kaybetmesi beklenirken bu rakam antibiyotik direncinde 10 milyon kişiyi bulacak.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img