14.2 C
Ankara
Perşembe, Kasım 21, 2024

Antibiyotik

Bilinçsiz antibiyotik kullanmanın 5 önemli zararı!

“Antibiyotiklerin mutlaka hekim kontrolünde kullanılması gerekir, aksi takdirde çok ciddi zararlar verebilir” diyen Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, bilinçsiz antibiyotik kullanımının 5 önemli zararını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Bakın, hangi bal antibiyotiklerden daha etkili…

Bal ve arı ürünlerinin insan vücuduna katkılarına her gün bir yenisi daha ekleniyor. Oxford tarafından yapılan çalışmaya göre bir kaşık bal, piyasada bulunan tüm antibiyotiklerden çok daha fazla fayda sağlıyor. Ama hangi bal?

Sağlık için doğru ilaç, doğru süre, doğru doz!

“Daha önce kullandım bir şey olmadı”, “Komşum önerdi”, “Antibiyotiksiz geçmiyor”… Oysa bilinçsiz ilaç kullanımı, daha çok hasta ediyor. Özellikle grip salgınlarının başladığı bu aylarda “akılcı ilaç kullanımı” kritik önemde. Çünkü nezle olan doktora gitmeden antibiyotik kullanması gerektiğini düşünüyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Hastaya uygun ilaç, uygun süre ve dozda kullanılmadığı sürece faydası yok, zararı var…

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı aort yırtılmalarına dahi neden olabilir!

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA, bir grup antibiyotikle ilgili önemli bir uyarı yayınladı. “Florokinolon” grubu bu ilaçların riskli hastalarda doktor kontrolünde dahi çok dikkatli kullanılması gerekiyor çünkü yapılan yeni çalışmalara göre bu antibiyotikler ölümcül olabilen aort yırtılmalarına yol açabiliyor!

“Çocuklarımız antibiyotiklerin işe yaramadığı bir dönemi yaşamak üzere”

“Fleming’in buluşundan sonra uzayan insan ömrü, artan hayat kalitesi çağında yaşıyor olmak büyük bir şanstı bizler için. Ama aynı şans bu gün yanlış ve gereksiz kullanılan antibiyotikler sebebiyle, büyük bir şanssızlığa dönüşmek üzere.”

Farkında Olalım – Bilinçli Kullanalım

Dünya Sağlık Örgütü tarafından alınan karar ile 18 Kasım’ın içinde yer aldığı hafta Dünya’da “Antibiyotik Farkındalık Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bununla birlikte Avrupa düzeyinde ise 18 Kasım “Antibiyotik Farkındalık Günü” olarak devam etmektedir. Antibiyotik farkındalığı yaklaşımının en önemli parçası kuşkusuz “Antimikrobiyal Direnç” kavramıdır.

Vitamin ve mineral içeriği yüksek gıdalar ile hastalıklara savaş açın

Kış aylarının gelmesiyle beraber sert mevsim geçişlerinden dolayı bağışıklık sistemimiz zayıflıyor. Çok sık nezle ve grip olmakla birlikte, halsizlik, yorgunluk ve stres gibi belirtiler artıyor. Bu nedenle, özellikle bahar aylarında bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar tüketmek son derece önemli.

Erken doğum hakkında doğru bilinen yanlışlar

Bebek bekleyen annelerin en büyük endişeleri, erken doğum. Gelişiminin tamamlanmadan doğumun başlaması, bebek doğduktan sonra bazı sorunlarla karşılaşılması anlamına da gelebiliyor. Erken doğum ile ilgili ise toplumda pek çok yanlış bilgi dolaşıyor. Peki, risklerini de beraberinde getiren erken doğum hakkında toplumda yaygın olarak bilinen yanlışlar neler?

Çocuklarda hastalıklara karşı 8 etkili önlem

Soğuk algınlığından gribe, bademcik iltihabından sinüzite… Bu aralar çocuk hekimlerinin kapısı en sık bu hastalıklarla çalınıyor. Peki, çocuklarımızı bir anda solduran bu hastalıklara hangi önlemleri alabiliriz. İşte uzmanından 8 etkili öneri…

Gribi önemseyin!

Solunum yoluyla insan vücuduna giren ve salgınlara yol açan grip, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünya nüfusunun neredeyse yüzde 5`ini etkiliyor. Grip tedavisinde yapılan hatalar bu oranı artırırken, farklı hastalıklara da davetiye çıkartıyor.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img