9 C
Ankara
Cuma, Kasım 22, 2024

Akdeniz

Su ürünleri avcılığında geri sayım başladı

Gırgır ve trol yöntemi ile su ürünleri avcılığı Akdeniz'de 15 Eylül, diğer denizlerimizde ise 1 Eylül tarihinde başlayacak ve tüm denizlerimizde 15 Nisan itibari ile sona erecek.

Doğanın Muhafızları Göçebe Hayvancılar

Göçebe hayvancılığın sağladığı yüzü aşkın fayda gözler önüne serildi. Bilimsel araştırmaların sonuçlarına dayanarak hazırlanan rapora göre, Yörüklerin ve Koçerlerin yüzlerce yıldır yayla ve kışlakları arasında gerçekleştirdikleri göç, doğa ile uyumlu bir yaşamın mümkün olduğunu gösteriyor.

Yeni Araştırma: Akdeniz’de su talebi yüzde 20 artacak, Beyşehir Gölü kuruyabilir

Nature Dergisi’nde 22 Ekim’de yayımlanan ve Türkiye’yi de kapsayan iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin yeni bir çalışma, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası’nda sıcaklığın 1,4 derece artış gösterdiğini, su talebi yüzde 20 artacağını ve Beyşehir gölünün 2040 yılında kuruyabileceğini ortaya koyuyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nden doğaya ve insana zarar vermeyen pestisit

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü laboratuvarlarında, Dr. Öğr. Üyesi Necla Birgül İyison tarafından Akdeniz ormanlarında yaşayan, orman örtüsüne ve diğer canlılara zarar veren çam kese kurdu adlı böcek türüne karşı doğal pestisit geliştiriliyor.

Akdeniz’e en çok plastik Türkiye’den

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) raporuna göre Avrupa Çin’den sonra dünyada en fazla plastik üretilen bölge; burada üretilen 27 milyon ton plastiğin sadece üçte biri dönüştürülebiliyor. Akdeniz’e en çok plastik atık ise Türkiye’den atılıyor (günde 144 ton). Daha sonra İspanya (126 ton), İtalya (90 ton), Mısır (77 ton) ve Fransa (66 ton) geliyor. Akdeniz kıyılarını ziyaret eden turistler ise atıkların her yıl %40 artmasına neden oluyor.

Akdeniz’de büyük pay ne Türkiye’nin ne KKTC’nin… Bakın kimin?

Ton Balıklarının Korunması Uluslararası Komisyonu’nun (ICCAT) 2015 yılı raporunda ilginç bilgiler yer aldı. Rapora göre Türkiye orkinos balığı ithalinden yılda ortalama 120 milyon dolar gelir sağlarken, Güney Kıbrıs 135 milyon Euro, Suriye yaklaşık 50 milyon dolar, KKTC ise yılda sadece 2 milyon dolar gelir elde ediyor.

Orkinos ihracatında hedef 60 milyon dolar

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, en önemli alıcısı Japonya olan orkinos ihracatında bu yıl hedeflerinin 60 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Çiftçinin yetersiz yağış ve yalancı bahar korkusu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin yetersiz yağış ve yalancı bahar korkusu yaşadığını belirterek, “İlkbahar ekimlerini yapacak çiftçimiz, yetersiz yağıştan, meyve üreticilerimiz de ağaçların erken çiçek açmasından tedirginlik duyuyor.” dedi.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img