17.9 C
Ankara
Cumartesi, Kasım 2, 2024

AB

NATO ittifakı içinde CAATSA yaptırımı olur mu?

Ekonomi Politikaları Uzmanı Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu: "Bu istenmeyen durum gerçekleşti ve NATO üyesi olan Türkiye, Kuzey Kore, İran ve Rusya gibi ülkelerle birlikte CAATSA kapsamına alındı. Bu durum NATO’nun müttefiklik anlayışına uygun olmadığı gibi Türkiye’nin adının diğer ülkelerle birlikte anılması da anlamlı görünmüyor.”

Çin’in büyüme rüyası sona erebilir”

Çin'de Kovid-19 sonrası toparlanmanın yavaş seyrediyor olması 2020 yılı için Çin ekonomisinde daralma beklentisi oluşturuyor. Ekonomi Politikaları Uzmanı Dr. Aziz Hatipağaoğlu, Çin’in yıllardır hedeflediği sürdürülebilir büyüme rüyasının sona erebileceğini açıkladı.

İhracatçılar, İngiltere ile gümrük vergisiz ticarete devam etmek istiyor

Brexit sonrası İngiltere – Türkiye görüşmeleri başlıyor. İhracatçılar, İngiltere ile gümrük vergisiz ticarete devam etmek istiyor ama Türkiye’nin bu konuda bir anlaşma yapabilmesi için öncelikle İngiltere ile AB’nin anlaşması gerekiyor.

Türkiye’de pestisit denetimleri yeterli değil

Avrupa Birliği, Türkiye’den ihraç edilen bazı ürünlerde tarım zehirlerine yönelik denetimleri artırdı. Söz konusu karar, Türkiye’de gıdalardaki pestisit kalıntılarını belirlemeye yönelik çalışmalara ve pestisit kalıntısı yüzünden ülkemize geri gönderilen ürünlerin akıbetine dair soruları akla getiriyor: Türkiye’de tüketilen yeşil biber, nar, limon ve asma yaprağı sağlığa zararlı pestisit kalıntıları içeriyor mu? AB’nin geri çevirdiği ürünler iç piyasaya sunuluyor mu, bu ürünlere ne oluyor? Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Genel Müdürü, Batur Şehirlioğlu, “Avrupa Komisyonu tarafından alınan karar, iç pazarda da bu ürünlerdeki denetim ve analizlerin artırılması gerekliliğini gündeme getiriyor. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın buna yönelik bir stratejisi olup olmadığı merak konusu,” diyor.

Suriye en önemli sorun, ABD temel tehdit; AB üyeliğine destek artıyor

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin her yıl gerçekleştirdiği “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması”nın 2018 yılı sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, Türk kamuoyu Azerbaycan’ı Türkiye’nin en yakın dostu olarak görüyor; ABD ise Türkiye’ye tehdit oluşturan ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor. Son dönemde Türkiye’nin öncelikli gündeminde Suriye sorunu ve İsrail ile ilişkiler bulunuyor.

Dış ticaret açığı yüzde 28,8 arttı

Mart ayında Türkiye’nin dış ticaret açığı yüzde 28,8 artışla 5 milyar 855 milyon dolara yükseldi.

Dış ticaret açığı yüzde 54,2 arttı

Şubat ayında dış ticaret açığı %54,2 artarak 5 milyar 761 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise 2017 yılı Şubat ayında %76,4 iken, 2018 Şubat ayında %69,6'ya düştü.

İKV: Brexit Türkiye için model değildir

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Federal Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrıldıktan sonra imzalayacağı anlaşmanın Türkiye için de model olabileceği görüşünü eleştirdi ve Türkiye’nin AB üyelik sürecinin, diğer ilişki biçimleri ile karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

İhracat Ağustos ayında yüzde 11,9 arttı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Ağustos ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %11,9 artarak 12 milyar 439 milyon dolar oldu. Yılbaşından bu yana ihracat %10,7 artış ile 102,5 milyar dolara ulaşırken, son 12 aylık ihracat da %7,8 artarak 151,8 milyar dolar oldu.

Kimya ihracatı Mayıs ayında artış rekoru kırdı

Mayıs ayında kimya ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre miktarda yüzde 27,10 artışla 1 milyon 533 bin ton, değerde ise yüzde 17,48 yükselişle 1 milyar 329 milyon dolar olarak gerçekleşti. İKMİB verilerine göre, yılın 5 aylık döneminde Rusya’ya ihracat yüzde 35 artarken Çin sürpriz yaparak en çok ihracat yapılan ilk 20 ülke arasına girdi.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img