Kanadalı biliminsanlarının ürettiği doğada çabuk ve kolay çözünen bu plastik en büyük çevre kirleticilerinden olan petrol türevi plastiğin yerini alabilir.
Kanadalı biliminsanları balık atıklarından çevre dostu plastik üretmenin yolunu buldu.
Newfoundland Memorial Üniversitesinden araştırmacılar, balıkların insan tüketimine uygun olmayan parçalarından petrolden üretilen plastik hammaddesi poliüretana çok yakın bir polimer üretmeyi başardı. Bu yöntemle balık işleme fabrikalarında çıkan atıklardan elde edilen doğada kolay çözünen plastiğin en büyük çevre kirliliği kaynaklarından olan ve doğada çözülmesi çok uzun süre gerektiren petrol türevi plastiğin yerini alabileceği bildiriliyor.
Geliştirilen yöntemle ilk aşamada, konserve, dondurulmuş ya da tütsülenmiş balık üreten fabrikalarda işlemeden sonra kalan deri, kemik, kılçık ve iç organları gibi atıklardan balık yağı elde ediliyor. Ardından sırasıyla oksijen, hidrojen ve azot içeren bir kimyasal ile işlemlere tabi tutulan bu yağ, polimere dönüştürülüyor. Bu yolla üretilen plastiğin ambalaj malzemesinden giysilik kumaş üretimine geniş bir kullanım alanının olduğu belirtiliyor. Balık artıklarından plastik üretmekle balık fabrikalarındaki önemli bir kirlilik ve maliyet kaynağı olan atık sorununun da çözülerek bir taşla iki kuş vurulacağı kaydediliyor.
Proje lideri Fransisca Kerton bu yolla plastik üretmede “ilk aşamada ağır bir balık kokusuyla başlansa da nihai üründe koku kalmadığı” güvencesi verdi.
Kaynak: Ajans Bizim
[mc4wp_form id=”25750″]