6.8 C
Ankara
Pazar, Aralık 22, 2024

#BıraktıktanSonra

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Yeşilay, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla sosyal medyada #BıraktıktanSonra hashtag’iyle başlatacağı kampanyayla sigaranın zararları ve tüm dünyayı tehdit eden risklere dikkat çekecek.

Tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve tütün kullanımının önüne geçmek amacıyla, tüm dünyada 9 Şubat günü Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanıyor.

Mucahit_Ozturk
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk

Sigaranın tüm dünya ülkeleri için önemli bir halk sağlığı problemi olduğuna dikkati çeken Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, ülkemizde her yıl ortaya çıkan 50 bin yeni akciğer kanseri vakasının yüzde 80 – 90’ının tütün tüketiminden kaynaklandığını hatırlatarak, “Yeşilay olarak her yıl 5 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan sigara ve diğer tütün ürünlerine karşı mücadelemizde çok iyi bir mesafe aldık. Ama uygulama ve denetimlerdeki yetersizlik bizleri üzüyor. Karar vericileri ve uygulayıcıları gelecek nesillerimiz için daha özverili olmaya davet ediyoruz” dedi. Farkındalık kampanyaları, bilgilendirme seminerleri, kamu spotlar, sosyal medya çalışmalarıyla Yeşilay olarak sigaraya karşı mücadeleye hız kesmeden devam edeceklerini belirten Öztürk, “Bu mücadeleye tüm vatandaşlarımızın sigarayı bırakarak, bilgi sahibi olarak ve bilinçlendirerek destek olmalarını istiyoruz. Sigarasız bir hayat mümkün!” şeklinde konuştu.

Ergenlerde risk çok daha büyük

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verileri, hayatında yaktığı ilk iki sigarasını tamamen bitiren gençlerin yüzde 85’inin sigara bağımlısı olduğunu ortaya koyuyor. Bunun sebebi sigaranın içindeki yüksek orandaki nikotin. Uzmanlar, vücuttan çok zor atılan nikotinin, beynin beslenmesini engellediğini, ergenlerde fiziksel ve bilişsel gelişimi olumsuz etkilediğini belirtiyor. Özellikle genç yaşlarda sigara kullanım oranında görülen artış, gençler üzerinde bu tehlikenin daha önemli boyutlarda olduğunu gösteriyor.

Akciğer kanserine neden oluyor

Dünya Akciğer Vakfı, sigara kullanımında mevcut eğilimin sürmesi halinde, bu yüzyılda 1 milyar kişinin sigara içmesi ya da dumana maruz kalmaları yüzünden hayatını kaybedeceğini bildirdi. Vakıf, sadece 2013 yılında 6 milyondan fazla kişinin tütünün neden olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini açıkladı. Dünya Akciğer Vakfı ve Amerikan Kanser Derneği’nce 2013 yılı verilerine dayanılarak hazırlanan Küresel Tütün Atlası’na göre, dünyada yılda 5 trilyon 800 milyardan fazla sigara içiliyor. DSÖ istatistiklerine göre 2030 yılına kadar tütün kullanımı nedeniyle her yıl 8 milyondan fazla insan daha hayatını kaybedecek.

[box type=”alert” size=”large” style=”rounded”]Yeşilay, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla sosyal medyada #BıraktıktanSonra hashtag’iyle başlatacağı kampanyayla sigaranın zararları ve tüm dünyayı tehdit eden risklere dikkat çekecek.[/box]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...