2 Kasım Cuma günü başlayacak olan Lösemili Çocuklar Haftası’nda LÖSEV’den destek çağrısı: Gelin onları yalnız bırakmayalım. Duygularını, yaşadıklarını anlamaya çalışalım ve hiç olmazsa senede bir gün, ‘Hepimiz maske takalım, Toplumsal farkındalık yaratalım’. Gerçek kahramanlarımız lösemili çocuklarımızdan sevgimizi ve neşemizi esirgemeyelim.”
LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda farkındalık yaratmak için “maskeni tak, lösemili çocuklara umut ol!” çağrısında bulundu. LÖSEV’den yapılan çağrıda, lösemili çocukların, enfeksiyon kapmamak için taktıkları maske ve dökülen saçları dolayısıyla, okullarında, sosyal ortamlarda dışlandıkları ve morallerinin bozulduğuna dikkat çekilerek şunlar kaydedildi:
“Lösemi (kan kanseri), 20 yıl önce Türk filmlerinin amansız hastalığıydı, Tarık Akan’ın “Canım Kardeşim” filminde de olduğu gibi sonu ölümle biterdi. Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35’ini oluşturan lösemi, görülme sıklığı açısından birinci sırada. Üstelik ülkemizde hızla yaygınlaşan kanser nedeniyle lösemi 1 yaş altındaki çocuklarda da çokça görülmeye başlandı.
LÖSEV olarak 20 yıldır yaptığımız çalışmalarla anlattığımız gibi lösemi tedavi edilebilir, çocuklarımız iyileşebilir. Ancak sağlıklı beslenmeleri, iyi koşullarda yaşamaları ve mutlu olmaları halinde…
Oysaki lösemili çocuklarımız enfeksiyon kapmamak için taktıkları maske, dökülen saçları nedeniyle okullarında, sosyal ortamlarda dışlanıyorlar, moralleri bozuluyor.
LÖSEV olarak bu duruma dikkat çekmek için Lösemili Çocuklar Haftası’nda bir kampanya başlatıyoruz. 2 Kasım’da tüm yurttaşlarımızı “Maskeni tak, lösemili çocuklara umut ol!” diyerek maskeli fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmaya çağırıyoruz.
Unutmamak gerekir ki lösemi her çocuğun başına gelebilecek bir hastalık. Bu konuda kamuoyunu bilinçlendirmek, farkındalık yaratmak amacındayız.”
LÖSEV:
1998 yılında kurulan LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı, 2000 yılında Türkiye’nin ilk ve tek Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE’yi, 2008 yılında lösemili çocukların ücretsiz kolej eğitimi alabilecekleri Lösemili Çocuklar Okulu’nu kurdu.
2010 yılında, tedavileri için Ankara dışından gelen ailelerin tedavi esnasında uzun veya kısa dönem konaklayabilmeleri için Lösemili Çocuklar Köyü’nü hayata geçirdi. Bu süre zarfında sadece lösemili çocuklar ve kanser hastalarını değil, tüm Türkiye’yi lösemi, kanser ve korunma yolları konularında bilinçlendirdi, köklü çözümler yaratmayı, toplumsal ve kalıcı hizmetler vermeyi sürdürdü.
2015 yılında ise “insanlık ölmesin, insanlar da ölmesin” diyerek Avrupa’nın ilk, ülkemizin en donanımlı Lösemili Çocuklar Kenti ve multidisipliner hastanesi LÖSANTE’yi ülkemize kazandırdı.