UNESCO, Covid-19 pandemisinde okulların kapatılmasının 100 milyon çocuğun temel okuma-yazma becerilerinden yoksun kalmasına yol açtığını açıkladı.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Covid-19 pandemisi nedeniyle önlem olarak okulların kapatılmasının 100 milyon çocuğun temel okuma-yazma becerilerinden yoksun kalmasına yol açtığını açıkladı.
UNESCO, yayımladığı raporda, pandemi öncesinde yapılan araştırmalara göre 2020’de okuma-yazma bilmeyen çocukların sayısının 483 milyondan 460 milyona düşmesinin beklendiğini ancak pandemi nedeniyle bu sayının 584 milyona çıktığını belirtti.
Raporda, okulların kısmen ya da tamamen kapatılmasının temel okuma-yazma becerisinden yoksun çocukların sayısında yüzde 20’nin üzerinde bir artışı gösterdiği vurgulandı.
Bir nesil felakete sürüklendi
“Bir neslin felakete sürüklendiği” ifadesinin kullanıldığı raporda UNESCO, 20 yıllık çabaların da boşa gittiğine dikkati çekti.
Raporda, yoksul ülkelerin eğitim finansmanlarını yüzde 65, zengin ülkelerin ise yüzde 35 azalttığı açıklanırken çocukların eğitimindeki en büyük gerilemenin Latin Amerika, Karayipler, Orta ve Güney Asya’da olduğu kaydedildi.
Pandemi nedeniyle Meksika, Macaristan ve Suudi Arabistan gibi 30 kadar ülkede okulların tamamen kapalı olduğunun belirtildiği raporda UNESCO, sene başından bu yana öfkeli ebeveynlerin gösteriler düzenlendiği ABD gibi pek çok ülkede ise okulların kısmen ya da koşullu olarak açıldığına dikkati çekti. Raporda, Afrika, Asya ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın yarısında (107 ülke) okulların tamamen açık olduğu da belirtildi.
Sorunları ele almak üzere üye ülkelerin eğitim bakanlarıyla pazartesi günü bir toplantı yapılacağını belirten UNESCO, “telafi dersleri ve stratejileri konusunda olağanüstü çaba gösterilmesi” çağrısında bulundu.
Kaynak: Ajans Bizim
[mc4wp_form id=”25750″]