İsveç’te bilim insanlarının yaptığı araştırma, kuşların “merkezi ısıtma sistemine” sahip olduklarını, bu nedenle kışın üşümediklerini ortaya koydu.
İsveç’te bilim insanlarının yaptığı araştırma, kuşların “merkezi ısıtma sistemine” sahip olduklarını, bu nedenle kışın üşümediklerini ortaya koydu.
Lund Üniversitesinden bilim insanları, kuşların alyuvarlarındaki mitokondrinin kışın daha fazla ısı ürettiğini belirledi.
Memelilerin alyuvarlarında hücrelerin enerji üretim merkezleri olan mitokondrilerin bulunmadığını belirten bilim insanları, kuşların kanında mitokondri olmasının bu hayvanların kanının soğuk havalarda “merkezi ısıtma sistemi” gibi işlev gösterebilmesini sağladığını vurguladı.
Bilim insanları, mitokondrinin işlevini araştırmak için Büyük Baştankara, Çam Baştankara ve Mavi Baştankara cinsi kuşları sonbaharda ve kışın inceledi. Kuşlardan kan örnekleri alam bilim insanları, alyuvarları ayırdı. Mitokondrinin ne kadar oksijen tükettiğini ölçebilen çok hassas bir cihaz yardımıyla enerji üretimi ve ısı üretimi için ne kadar oksijen tüketildiği hesaplandı. Son olarak her kan değerindeki mitokondri miktarı değerlendirildi.
Kışın alınan kan örneklerinde daha fazla mitokondriye rastlandı ve mitokondrinin daha fazla çalıştığı ama enerji yerine ısı ürettiği görüldü.
Araştırmaya imza atanlardan Andreas Nord, “kuşlarda kışın mitokondrinin, daha fazla enerji yerine daha fazla ısı ürettiğini, hava soğuduğunda bir tür radyatöre dönüştüğünü” belirtti.
Nord, “Kuşların kanlarını bir ısıtma sisteminde olduğu gibi ayarlayabildiği hakkında fikrimiz yoktu, şaşırdık” ifadesini kullandı.
Bugüne dek, kuşların geniş pektoral kaslarını (göğüs kasları) ve tüylerini kabartarak soğuk havanın içeri girmemesini sağladıkları ve bu sayede üşümediklerine inanılıyordu.
Şimdi bilim insanları, başka etkenler olup olmadığının yanı sıra kuşların kışın yediklerinin mitokondriyi etkileyip etkilemediğini de araştıracak.
Araştırmanın sonuçları “The FASEB Journal” dergisinde yer alıyor.
“Enerji fabrikaları” olarak bilinen mitokondri, memelerin alyuvarlarında değil sadece oksijenli solunum yapan ökaryot hücrelerde bulunuyor.
Kaynak: Ajans Bizim
[mc4wp_form id=”25750″]