3.5 C
Ankara
Perşembe, Kasım 21, 2024

Her 3 balıktan 1’inde plastiğe rastlanıyor!

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Yılda 381 milyon ton plastik atık oluşurken, yalnızca %9u geri dönüştürülüyor ve her gün yaklaşık 8 milyon plastik atık okyanuslara dökülüyor. Avlanan her 3 balıktan birinde plastiğe rastlanırken; incelenen deniz kaplumbağalarının %100’ünün, balinaların %59’unun, fokların %36’sının ve deniz kuşlarının %40’ının plastik atıklardan etkilendiği görülüyor. Her yıl 1 milyondan fazla deniz kuşu ve 100 bin deniz memelisi okyanusa atılan plastik atıklar sebebiyle yaşamını yitiriyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi, yaşamı her alanda olumsuz etkilediği gibi plastik atık artışını da tetikledi. Aylarca süren kısıtlamalar ve sağlık endişeleri gibi nedenlerle, tek kullanımlık poşet ve kaplara yönelim iyice arttı. Online PR Servisi B2Press’in derlediği verilere göre dünya genelinde bir yılda oluşan 381 milyon ton plastik atığın %50’si sadece bir kez kullanılırken, önümüzdeki 20 yıl içinde 1,3 milyar tondan fazla atığın okyanuslara dökülmesi, ardından da karaya vurması bekleniyor. Greenpeace’in son yayınladığı raporda da belirtildiği gibi, Türkiye bazı ülkelerin plastik atık ihracatını yasaklamasının üstüne, Avrupa’da oluşan atıkların yeni ev sahibi olarak öne çıkıyor. Eurostat verilerine göre 2020’de ülkemize 659 bin 960 ton plastik atık gelirken, son bir yılda bu sayının %13 arttığı görülüyor. Plastik atık ithalatında 13,7 milyon ton ile Türkiye zirvede yer alırken, ikinci sırada 2,9 milyon tonla Hindistan geliyor.

Günde 8 milyon plastik atık okyanuslara gidiyor

Dünya’daki suyun %97’sine karşılık gelen ve milyonlarca canlı türünün yaşam alanı olan okyanuslar hızla kirleniyor. Derlenen verilere göre her gün 8 milyon plastik parçanın, yılda ise yaklaşık 12,7 milyon ton plastik atığın okyanuslara dökülmesiyle, deniz yaşamı ve ekosisteme verilen zarar telafi edilemez hale geliyor. Plastik atıkların %79’u çöp sahalarına veya okyanuslara gönderilirken, yalnızca %9’u geri dönüştürülüyor, kalanı yakılarak imha ediliyor. Geri dönüştürülemeyen atıklar ise doğaya ve tüm canlılara zarar veriyor. Avlanan her 3 balıktan birinde plastiğe rastlanırken; incelenen deniz kaplumbağalarının %100’ünün, balinaların %59’unun, fokların %36’sının ve deniz kuşlarının %40’ının plastik atıklardan etkilendiği görülüyor. Her yıl 1 milyondan fazla deniz kuşu ve 100 bin deniz memelisi okyanusa atılan plastik atıklar sebebiyle yaşamını yitiriyor.

Dünya’yı en çok kirleten ülke Çin

Online PR servisinin incelediği veriler, Dünya’yı en çok kirleten ülkeleri de gün yüzüne çıkarıyor. Plastik atık ithalatının 2004’ten bu yana 196 kat arttığı görülürken, dünya çapında en çok plastik malzeme üreten Çin, küresel üretimin dörtte birinden fazlasını temsil ediyor. Çin’i Endonezya, Filipinler, Vietnam, Sri Lanka ve Mısır takip ederken, listenin başındaki bu 5 ülkenin tüm okyanuslardaki plastik kirliliğinin %60’ından sorumlu olduğu dikkat çekiyor.  

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...