25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü: ‘Karanlığı Aydınlat’

0
1164
25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü: ‘Karanlığı Aydınlat’

Kamusal alanda kadınların ve kız çocuklarının maruz bırakıldığı şiddete “Karanlığı Aydınlat” kampanyasıyla dikkat çeken Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) herkesi, birer ateş böceği yakmaya, kentlerde kendilerini güvende hissetmedikleri alanları atesbocekleri.info sitesindeki Türkiye haritası üzerinde işaretlemeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nin dünya çapında yürüttüğü 16 Günlük Aktivizm kampanyasının Türkiye ayağında, kamusal alanda kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete son diyor. 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde başlayan ve 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar süren 16 Günlük Aktivizm kampanyası kapsamında UN Women, bu sene “Karanlığı Aydınlat” temasına dikkat çekiyor.

Ateş böcekleri güvensiz hissettiğinde ışığıyla karanlığı aydınlatıyor

Kampanya, kamusal alanda kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete son verme ve güvenli şehirler yaratılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. Kampanyanın ilham kaynağı ise, yanıp sönen ışıklarıyla iletişimde olan, dayanışma gösteren ve birbirlerini koruyan ateş böcekleri. Herkesi, ateş böcekleri ile ‘karanlığı aydınlat’maya çağıran kampanya, atesbocekleri.info sitesindeki interaktif Türkiye haritasına birer ateş böceği bırakarak, bulundukları kentlerde güvende hissetmedikleri yerleri belirlemeye davet ediyor. BM Kadın Birimi, interaktif haritada işaretlenen güvensiz noktalara ilişkin bilgiyi ilgili yerel yönetimler ile paylaşarak güvenli kentlere katkı sağlamayı hedefliyor. Kampanya ile kadınların ve kız çocuklarının, evde, sokakta, her yerde şiddetten uzak bir hayat yaşamalarına katkı sağlanması amaçlanıyor.

Sokaktaki şiddet kadınların hayata katılımını sınırlandırıyor

Tüm dünyada kadınlar ve kız çocukları, kamusal alanda (sokakta, iş yerinde, eğlence yerlerinde) sözlü, cinsel, fiziksel, ekonomik, psikolojik taciz ve diğer şiddet türlerine maruz bırakılıyor. Güvensiz şehirler ve kamusal alanların kadın ve kız çocuklarının günlük yaşantıları üzerinde, sokakta yürürken, günlük işlerini yaparken, toplu taşıma kullanırken ve kamu tesislerini kullanırken, direkt ve büyük ölçekli etkileri bulunuyor. Şiddet ihtimali ve deneyimi, bir yandan kadın ve kız çocuklarının toplumsal yaşama katılımı, eğitim hakkı, çalışma hayatı ve liderlik fırsatları gibi pek çok hakka erişimini etkilerken aynı zamanda sağlık ve refah seviyelerini olumsuz etkiliyor. Şiddetten arındırılmış bir hayatın kadınlar ve kız çocuklarının güçlenmesi ve eşit bireyler olarak toplumsal hayat içerisinde yer almalarının ön koşullarından olduğuna dikkat çeken BM Kadın Birimi, 16 Günlük Aktivizm kampanyası boyunca herkesi sosyal medya hesaplarından #ateşböcekleri ve #karanlığıaydınlat etiketleriyle kampanyaya destek olmaya ve yaşadığımız alanları daha güvenli yapmak için harekete geçmeye çağırıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz