5 C
Ankara
Pazar, Aralık 22, 2024

Sırası gelen herkes COVID-19 aşısı olmalı

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Solunum Derneği TÜSAD’ın anketine göre, sağlıkçıların yüzde 65’i aşılanmanın virüsü yeneceğine inanıyor. Anket sonuçlarını değerlendiren TÜSAD, “Kendimizi ve ailemizi COVID-19’dan korumak için sırası geldiğinde herkes aşı olmalı” çağrısı yaptı.

Ülke genelinde 14 Ocak’ta başlatılan aşılama çalışmaları kapsamında 6.4 milyonun üzerinde vatandaş 1. doz, 1.3 milyona yakın kişi de 2. doz aşılarını halihazırda olmuş durumda. Sağlık çalışanlarının aşılanmasının tamamlandığı bu süreçte, 65 yaş üstü bireylerin aşılanması devam ediyor. Bunun yanı sıra aşı karşıtlığının ötesinde, olup olmamak konusunda bazı endişeler yaşanıyor. Çekinceleri bulunan insanlar arasında sağlık çalışanları dahil her kesimden insan yer alıyor. Aşı konusuna sağlık çalışanlarının yaklaşımını öğrenmek isteyen Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği de (TÜSAD), bu konuda bir anket çalışması yaptı. Katılımcıların yüzde 5’i kararsız, yüzde 4’ü yaptırmak istemediğini söylerken sağlık çalışanlarının yüzde 91’i aşı konusunda iyimser olduğunu söyledi. TÜSAD, bu sonuçları değerlendirirken, “Sırası gelen herkes aşı olmalı çağrısı” yaptı.

Katılımcıların yüzde 94’ü hekim

TÜSAD’ın sağlık çalışanlarının ilk doz aşılanmaları sırasında gerçekleştirdiği aşı anketine 274 sağlıkçı katıldı. Yaklaşık 3’te 2’si kadın, 3’te 1’i ise erkek olan katılımcıların çoğunluğu İstanbul, Ankara ve İzmir’de çalışan sağlıkçılardan oluştu. Ankete katılanların yüzde 94’ünü doktorlar, yüzde 4’ünü hemşireler, yüzde 2’sini diğer sağlık görevlileri oluşturdu. Büyük bir kısmını üniversite ve sağlık bakanlığı hastanesinde çalışanların oluşturduğu bu katılımcıların, sırasıyla servis, poliklinik ve yoğun bakımda görevli oldukları bildirildi.

Dörtte biri hastalığı geçirdi

Katılımcıların yüzde 73’ü COVID-19 hastasının bakımında görev aldığını, yaklaşık 4’te biri ise hastalığı bizzat kendisinin geçirdiğini ifade etti. Yüzde 70’i COVID-19 aşısı konusunda yeterince bilgi sahibi olduğunu, bu bilgilerin de çoğunluğunu bilimsel makalelerden öğrendiğini açıkladı.

Genel bakış açısı olumlu

“Aşı yaptırdınız mı, yaptırmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna yüzde 91 sağlık çalışanı olumlu cevap verirken, yüzde 5’i bu konuda kararsız olduğunu, yüzde 4’ü ise aşı yaptırmayı düşünmediğini ifade etti. Aşı yaptırmak istemediğini söyleyen 12 katılımcının 7’si hastalığı geçirdiği, 3’ü aşının koruyuculuğuna inanmadığı, 2’si ise yan etkilerinden çekindiği için bu şekilde cevap verdiğini belirtti.

Yüzde 65: Aşı virüsü yener

Aşı yaptıranlar/yaptırmayı düşünenlerin yüzde 79’u bu tercihlerinin nedenini; daha çok “kendilerini ve ailelerini korumak” olarak açıkladı. “Yüksek risk altında çalışıyor” olmak ve “pandeminin çözümü olarak aşıyı görmek” diğer sık seçilen aşı olma nedenleri olarak yer aldı.

Ankete katılan sağlıkçıların yüzde 65’i aşılanmanın virüsü yeneceğine inandığını söylerken, yüzde 26’sı kararsız, yüzde 9’u ise bu konuda karamsar olduğunu aktardı.

Yan etkiler hafif atlatıldı

Anketi yanıtlarken aşı yaptırmış olan sağlıkçıların yaklaşık yüzde 20’si aşı sonrası yan etki olduğunu tariflemekteydi. Ancak bu yan etkilerin sadece yüzde 0.5’i (1 kişi) ciddi yan etki yaşadığını belirtti. En sık görülen yan etkiler ise şöyle oldu: “Aşı yapılan yerde ağrı hissedenlerin oranı yüzde 12, baş ağrısı çekenlerin oranı yüzde 11.5, halsizlik yaşayanların oranı ise yüzde 11.”

Görülen yan etkilerin yarısından fazlası, aşı sonrası ilk 12 saatte gelişirken (yüzde 56), sadece yüzde 15’i 24 saat sonrası geliştiğini belirtti. “Tüm aşılara erişebilir olsa hangi tip aşıyı olurdunuz?” sorusunda ilk üç sıra şöyle oldu: “Pfizer/Biontech, Çin CoronaVac ve üretim aşamasında olan Türk aşısı.”

Sırası geldiğinde herkes aşı olmalı

Bu sonuçları değerlendiren TÜSAD yöneticileri, şunları dile getirdi: “Sonuç olarak, Türkiye’de ilk aşılanan grup olan sağlık çalışanlarının çoğunluğu aşı konusunda iyimser olduğunu gösterdi. Hafif yan etki bazılarında görülse de ciddi yan etkilerin nadiren gözlendiği saptandı. TÜSAD olarak, sağlıkçılarımız gibi vatandaşlarımızın da çoğunluğunun aşı yaptırmak konusuna olumlu baktığını düşünüyor ve öncelikle kendimizi ve ailemizi COVID-19’dan korumak için sırası geldiğinde tüm halkımızı COVID-19 aşısı olmaya davet ediyoruz.”

Bu haber de ilginizi çekebilir: Covid-19 aşısı öncesinde dikkat edilmesi gerekenler

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...