Yeni yıla sağlıklı girmenin püf noktaları

0
659

Pek çok insanın heyecanla beklediği yılın son gecesinin, sevdiklerinizle birlikte yiyip içip eğleneceğiniz keyifli bir akşam olmaktan çıkmaması için basit ama önemli birkaç noktaya dikkat etmek gerekiyor.

Doç. Dr. İsmet Tamer

Yılbaşı sofralarının tadını çıkarıp aynı zamanda yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapmanın mümkün olduğunu belirten Herbalife Beslenme Danışma Kurulu üyesi Doç. Dr. İsmet Tamer, 2016 yılının son günü ve yeni yılın ilk günü için beslenme önerilerini paylaştı

Güne kahvaltıyla başlayın

Yılbaşı telaşına uyandığınız sabah sakın kahvaltı etmeyi atlamayın. Tam buğday ekmeğini taçlandıran az yağlı peynir, domates, salatalık, belki haşlanmış bir yumurta, yanında şekersiz kahve veya açık çay ile güne keyifle başlayabilirsiniz. Kahvaltıyı atlamanız, gün içerisinde kan şekerinde dengesizlikler yaşamanıza, yorgun ve aç hissetmenize neden olur ve bu sizi daha fazla karbonhidrat tüketmeye yönlendirir.

Akşam ziyafet var düşüncesi ile uzun süre aç kalmayın

Bazen kahvaltı atlanmasa bile, nasılsa akşama ziyafet var düşüncesiyle gün boyu başka bir şey yemeden aç kalınabiliyor. Sakın uzun süre aç kalmayın! Öğlen yemeğinde kremasız sebze çorbası, hafif bir sebze yemeği, salata veya meyve yanında yoğurt veya ayran tüketerek akşam yemeğinde fazla kalori alımının önüne geçebilirsiniz. Sadece öğle yemeği ile de kalmadan, ana öğünler arasında hafif atıştırmalıklar, mesela meyveli yoğurt, bir avucu geçmeyecek miktarda yağsız kabuklu kuruyemişlerden ceviz, fındık ya da badem ile dengeli, besleyici ve enerji verici ara öğünler yapabilirsiniz. Özellikle akşamüzeri yapacağınız hafif bir ara öğün, ziyafet sofrasında fazla kaçırıp sonradan sindirim sıkıntısı yaşamanıza engel olacaktır.

Yağlı, kızartmalı mezeler yerine salatalar seçin

Yılbaşı sofraları genellikle önden çeşit çeşit mezelerin sunulduğu, ardından et yemekleri ve bunlara eşlik eden kestaneli, bademli pilavlarla bezenmiş sofralardır. Özellikle dışarıda yenilecekse önce menüyü inceleyip lezzetli ama yine de sağlıklı seçenekleri belirlemekte yarar vardır. Yemeğe her zaman olduğu gibi çorba ile başlamak iyi bir seçim olacaktır. Ana yemeğe geçmeden kendinize bol renkli bir salata hazırlayabilirsiniz. Mayonezli, yağlı ve kızartmalı mezeler yerine güzel bir salatayı peynir, ceviz ve biberle süsleyip tadını çıkarabilirsiniz. İlla da kalorisi yüksek ve tuzu fazla mezelerden yiyecekseniz, bu mezeleri küçük porsiyonlarda alıp yanında da bol bol su içmeye özen gösterin. Fazlası, sadece gereksiz kalori alımına değil, aynı zamanda gereksiz sodyum alımı ile böbreklerinizi zorlayacak, şişkinlik ve hazımsızlığa neden olacaktır.

Ertesi güne rahat başlamak için tamamlayıcılara dikkat edin

Ana yemekte porsiyonları abartmamak kaydıyla, yağsız ve haşlanmış dana eti tercih edilebileceği gibi derisi ve görünen yağları alınmış tavuk ve hindi gibi beyaz et çeşitleri de tüketilebilir. Aslında kış ayları ülkemizde balığın da çeşitli ve bol bulunduğu aylardır, yılbaşı gecesi çok tercih edilmese de ızgara balık çok sağlıklı ve besleyici bir seçenek olabilir. Ne yerseniz yiyin, ağzınızda iyice çiğneyerek kısmen öğütüp yutmayı unutmayın! Böylece hem daha az yiyerek daha çabuk doyarsınız, hem de sindirim sisteminize fazladan yük bindirmemiş olursunuz. Bunun güzelliğini ertesi sabah sıkıntısız bir mide ile uyanınca fark edeceksiniz. Et yemeklerinin yanında patates ya da pilav gibi karbonhidratlar sunulmuşsa, patates kızartması yerine haşlanmış patates ya da patates salatasını; pirinç pilavı yerine domatesli bulgur pilavını tercih ederek hem glisemik indeksi daha düşük gıdalarla kan şekerinizin lüzumsuz yükselmesine neden olmamış, hem de sindirim sisteminizin işini kolaylaştırmış olursunuz.

Yemekten sonra hafif yürüyüş yapın

Yemeğin getirdiği ağırlığı üzerimizden atmak için yemekten sonra kısa da olsa hafif bir yürüyüş, metabolizmayı hızlandırarak bizi daha iyi hissettirecektir. Gün boyu ve gece ihmal edilmemesi gereken bir diğer nokta da yeterince sıvı tüketilmesidir! Güne ve geceye yayılmış halde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir.

Hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve veya dondurma tercih edin

Sofra geleneklerimize uygun olarak gecenin ilerleyen saatlerinde tatlı ve meyve ikramları ile karşılaşırsanız endişelenmeyin. Hamur tatlılarından uzak durarak, onun yerine hafif ve sütlü tatlıları tercih etmenizde yarar var, tabii şeker hastalığı gibi önemli bir sorununuz yoksa. Aslında doğru olan, tatlı yerine mevsim meyvelerinden hazırlanmış bir meyve salatasının ya da yine glisemik indeksi nispeten düşük dondurmanın tüketilmesidir.

Hamileler, şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastalarının bu özel gecede daha dikkatli olmaları gerekiyor. Hele de tuz ve kalori içerikleri yüksek besinlerden fazlaca tüketilirse, gecenin acil servislerde bitmesi ihtimali olduğunu hatırlatalım. Ertesi sabah yılın ilk gününe güzel, besleyici ama sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak ve bol bol su içmeye devam etmek mantıklı olacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz