Yaz hamileleri nasıl beslenmeli?

0
972

Hamilelik serüvenine güneş ve nem de eklenince anne adaylarını daha zorlu bir yaz dönemi bekliyor. Bu dönemde hem annenin kendi sağlığı hem de bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimi için beslenmesine iki kat daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı
Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı

Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, yaz hamilelerinin beslenmesinde yer alması ve almaması gereken besinleri anlattı.

Her sabah 2 ceviz ve 2 kayısı

Yaz hamilelerinin sabah kahvaltılarında yerini alması gereken başlıca besin cevizdir. Beyin ve göz gelişimin yanı sıra içerdiği omega 3 ile bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimine de yardımcı olan ceviz, her sabah anneler tarafından 2 adet olacak şekilde tüketilmelidir. Cevizin yanında alınacak 2 adet kuru kayısı da özellikle potasyum depolarının dolmasına yardımcı olacaktır. Kayısı, bebeğin mineral ve vitamin gereksinimini sağlarken, annenin artan şeker ihtiyacını dengeleyecek ve kabızlık sorunu için yardımcı olacaktır.

Peynirinizi iyi seçin, yumurtanızı mutlaka pişirin

Bu dönemde özellikle küflü, pastörize edilmemiş peynirlerden uzak durulmalıdır. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde “listeria” bakterisi olabileceğinden tehlike yaratabilir. Listeria bakterisi düşük, erken doğum gibi risklere yol açabilir. Hamilelik döneminde yumurta mümkünse her dönemde haşlanmış, menemen ya da omlet şeklinde olmalıdır. Özellikle içerisinde karışık otlar bulunan bir omlet şeklinde yumurtayı tüketmek içerisinde ki tüm vitamin ve minerallerin emiliminde yardımcı olur.

peynir_sut

Bir anne adayının olmazsa olmaz besini süt grubu

Bir anne adayının yaz döneminde de olmazsa olmaz besini süt ve süt grubunu besinlerdir. Bu besinleri günde 2-3 porsiyon kadar tüketmek gerekir. Her öğünde mutlaka süt grubuna yer verilmelidir. Sabah öğününde süt, öğle ve akşam yemeklerinin yanında ev yoğurdu ya da cacık, gece yatmadan önce yine süt, anne adaylarının kalsiyum eksikliğine yardımcı olurken protein alımına da katkı sağlar.

limon

Kırmızı et ve balığınıza limon sıkın

Yaz döneminde ağır ve yağlı beslemek yerine az sıvı yağ ile pişirilmiş sebze yemekleri, kuru baklagiller ve benzeri zeytinyağlılar tüketilmelidir. Sebze yemeklerinin yanına kırmızı et ya da balık grubu tüketilmesi beslenmenin tamamlanmasını sağlar. Özellikle kırmızı et ve balığa limon sıkarak tüketmek, demir emilimini arttırır. Hamilelik sürecinde demir eksikliği önemli bir problemdir. Kırmızı et ve balık gibi protein gurubunun yanında alınan C vitamini sebze ve meyve grubu, demir sorunu yaşayan annelerin yardımcısı olur.

Soğuk da olsa bitki çaylarından uzak durun

Kaliteli bir hamilelik dönemi için yaz döneminde beslenme oldukça önemlidir. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken besinlerin başında sıcak ya da soğuk olsun bitki çayları ve maydanoz geliyor. Bu dönemde soğuk dahi olsa bitki çayı tüketilmemelidir. Bitki çayları rahim kasılmalarına neden olabildiği gibi düşük tehlikesi de yaratabilmektedir. Bu nedenle uzman kontrolü olmadan bitki çayları tüketmek sakıncalıdır. Anne adayları çay ve kafein alımını sınırlamalıdır. Çok fazla çay ve kahve tüketmek annede olduğu kadar bebekte baş ve boyun bölgelerinde anormalliklere neden olabileceğinden dikkat edilmelidir.

su_icmek

Çiğ et ve şarküteri ürünlerine dikkat!

Hamilelik sürecinde anne adaylarının uzak durması gereken yasaklı besinlerden biri de az pişmiş ve çiğ etlerdir. Bu besinler içerdiği zararlı bakteriler ile hamilelik sürecinde toksoplazma denen bir rahatsızlığa sebep olabilir. Bu parazit, hamileliğin ilk döneminde enfekte olan bebeklerde yüksek ateş, sarılık, çeşitli solunum yolu, göz ve sinir sistemi hastalıklarına ve bebeğin beyninde bazı hasarlara yol açabilir ya da düşüklere neden olabilir. Nitrit ve nitrat içeren salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünlerinin de mümkün olduğunca bu dönemde tüketilmemesi gerekir. Tüketilecekse de sınırlı sayıda ve pişirilerek tüketilmesi daha uygun olur.

Ödeme karşı en iyi kalkan su içmek

Yaz aylarında dikkat edilmesi gereken en önemli kurallardan biri de yeterli su içilmesidir. Özellikle havaların ısınması ile birlikte bu dönemde ödem artmaktadır. Yeterli su içilmemesi el ve ayaklarda ödem oluşmasına hatta daha da artmasın neden olur. Bu durum hem süreci zorlaştırır hem de anne adaylarının yaşam kalitesini düşürür. Gazlı içecekler ve şekerli meyve suları da bu dönem için tercih edilmemesi gereken sıvılar arasındadır. Hem şeker dengesi hem de gaz sorunu oluşturabilirler. Bazı sıvıların içinde kafein de bulunduğundan tüketilirken dikkat edilmesi gerekir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz