TBMM Dilekçe Komisyonunda gıda bankacılığı konuşuldu

0
604

Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Süzer, TBMM Dilekçe Komisyonunda gıda bankacılığını anlattı. “Marketlerin ya da gıda kuruluşlarının son kullanma tarihine birkaç ay kalan ya da bağışlamak istedikleri ürünleri alıyoruz ve israfı önlüyoruz” diyen Süzer, “Destek Market” adıyla açtıkları gıda bankasından 5 bine yakın ailenin faydalandığını kaydetti.

TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Gıda Bankacılığı Uygulamasının Araştırılması ve Yaygınlaştırılmasını İnceleme Alt Komisyonu, Dilekçe Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır başkanlığında dün toplandı.

TİDER (Temel İhtiyaç Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı H. Serhan Süzer

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratlarının, dünyadaki gıda bankalarının üye olduğu “The Global Foodbanking Network”ün ABD’de gerçekleştirdiği foruma ilişkin bilgi verdiği toplantıda; Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Süzer de uyguladıkları gıda bankacılığı modeli ve faaliyetleri hakkında Komisyona bilgi verdi.

2010 yılında Gıda Bankacılığı Derneği olarak kurulduklarını, 2014’e kadar klasik gıda bankacılığı modeli ile ilerlediklerini söyleyen Süzer, 2014 yılının sonlarına doğru yapılan genel kurulda model değişikliği fikrinin ortaya çıktığını, tüzük ve isimlerini değiştirdiklerini belirtti.

Bir tarafta israf, diğer tarafta da yoksulluğun olduğunu, Maltepe’de 5 bin aileye yardım ettiklerini anlatan Süzer, ilk gıda bankasının, “Destek Market” adıyla İstanbul Maltepe’de açıldığını vurguladı.

Süzer, “Avrupa Yakası ve İstanbul dışında Destek Market açma çalışmaları devam ediyor. Eylül ayında ikinci Destek Market’i Bağcılar’da açacağız.” diye konuştu.

4 bin 543 ailenin yaralandığı “Destek Market”ten bugüne kadar yapılan alışveriş sayısı 11 bin 836’ya ulaştı.

Maltepe Kaymakamlığı ile iş birliği yaptıklarını kaydeden Süzer, şöyle devam etti:

“Kaymakamlığa bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı var. İhtiyaç sahibi kaymakamlığa başvuru yapıyor. Yardım yapılacak olanların cep telefonlarına mesaj yollanıyor, ‘Bu ay şu kadar TL limitiniz var.’ şeklinde. ‘TL’ diyoruz ama kapalı devre sistemdir, aslında para geçmiyor. Ağız alışkanlığından dolayı. İhtiyaç sahibi ailenin temsilcisi, Destek Market’e geliyor. Kasada mesajını gösteriyor ve alışverişini yapıyor. Marketin içinde temel ihtiyaç ürünleri ile kıyafet var. Kıyafeti limite tabi tutmuyoruz. İsteyen, istediği kıyafeti alıyor. Bu şekilde insanların temel ihtiyaçlarını karşılıyoruz.”

Süzer, 4 bin 543 ailenin, “Destek Market”ten yararlandığını ve yapılan alışveriş sayısının ise 11 bin 836 olduğunu açıkladı.

The Global Foodbanking Network’e bütün dünyadaki gıda bankalarının üye olduğunu ve yapılan senelik toplantıya kendilerinin de katıldığını anlatan Süzer, bu toplantıda ilk defa verilen İnovasyon Ödülü’nü de insan kaynakları modeliyle kazandıklarını kaydetti.

Süzer, “Marketlerin ya da gıda kuruluşlarının son kullanma tarihine birkaç ay kalan ya da bağışlamak istedikleri ürünleri alıyoruz ve israfı önlüyoruz. İsraf edilen ürünlerin dörtte biri ile tüm açlık çekenleri besleyebiliyorsunuz. Böyle bir istatistik var.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz