TBMM Çölyak Araştırma Komisyonu toplandı

0
807
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil Komisyonda, etkileme mevzuatının AB ile uyumlu olduğunu, kafe ve restoranlar gibi toplu tüketim yerlerinin 2019'un sonuna kadar gluten dahil alerjen maddelere ilişkin uyarıları tüketicinin göreceği yerlerde bulundurması gerektiğini bildirdi.

Çölyak hastalığının sebep ve sonuçlarının araştırılması için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer başkanlığında toplandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil Komisyonda, etkileme mevzuatının AB ile uyumlu olduğunu, kafe ve restoranlar gibi toplu tüketim yerlerinin 2019’un sonuna kadar gluten dahil alerjen maddelere ilişkin uyarıları tüketicinin göreceği yerlerde bulundurması gerektiğini bildirdi.

Tarımda birincil üretimde 21 ürününün destekleme kapsamında olduğunu ve destekleme kapsamına alınacak ürünlere ilişkin kararın, Tarımda Yeniden Yapılandırma ve Destekleme Kurulunca alındığını aktaran Pakdil, gluten içermeyen hammaddelerin ekim ve dikiminin desteklenmesine ilişkin öneriyi de not aldığını, bu konuyu da değerlendireceklerini kaydetti.

TÜBİTAK’a da bu tür glutensiz ürünlerin geliştirilmesine yönelik Ar-Ge için tavsiyede bulunabileceğine işaret eden Pakdil, “Glutensiz ürünlere ilişkin, kişi, firma veya üniversitelere Ar-Ge desteği verilmesini Bakanlık olarak değerlendirmeye alacağız. Bu tip ürün geliştirmek isteyenleri, Komisyona söyleyeceğim. 2018’den sonra çıkacağımız duyurularda gerek sanayi gerek üniversitelerden talep olması durumunda Ar-Ge desteği verebiliriz.” diye konuştu.

Pakdil, ürünlere ilişkin denetimsizliğin söz konusu olmadığına işaret etti.

İttifak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Korkmaz da sunumunda, Türkiye’de üretilmeyen ürünlere yönelik üreticiye tarımsal destek verilmesini, tüketicilere verilen desteğin oranları artırılarak hastalara ödenmesini ve üreticilerin sınırlandırıldığı bir tasarı geliştirilmesini önerdi.

Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Turan da sunumunda, Türkiye’de zorunlu glutensiz beslenmesi gereken kişi sayısının 800 bin olması gerektiğini ancak SGK yardımı alan 68 bin kayıtlı kişi bulunduğunu söyledi.

Piyasadaki ürünlerin çoğunun ithal edildiğini aktaran Prof. Dr. Mahir Turan, tedavisi olmadığı halde çölyaklılardan her yıl rapor istenmesinin doğru olmadığını vurguladı. Turan, glutenli beslenen bir kişinin aylık 38, glutensiz beslenen bir kişinin aylık 210 lira unlu gıda harcaması yaptığını bildirdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Durmuş Ali Sarıkaya da belediyelerinin ürettiği glutensiz ürünlerde ciddi sıkıntılar olduğunu ama iyi ürünler de bulunduğunu, bunların teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Sarıkaya, askerdeki erler için Milli Savunma Bakanlığının çalışması bulunduğunu aktardı.

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ise geçen haftaki toplantıda yapılan bilimsel bir tartışmaya ilişkin “CHP domuz jelatinini ilaca sokmak istiyor.” şeklinde yer alan haberlere tepki göstererek, hedef haline getirildiklerini belirtti. İrgil, bu hastalar için getirilen ithal ürünler için vergi indirimi ve hastalara öncelik verilmesini istedi.

HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım da bu kişilerin “engelli” gibi algılanmasının önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Komisyonda, Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Nazmiye Oya Özden ile bazı dernek temsilcileri de sunum yaptı.

Kaynak: Meclis Haber

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz