İştahsız çocuklara çekirdekli üzüm tüketmelerini öneren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, “Çocuğunuza çekirdekli üzüm yedirin. Tabii çocuğunuza üzüm verince yemeyecek ama siz çocuğunuzu alıp, mutfağa gideceksiniz, ona anlatarak, çekirdekli üzümü robotun içine atacaksınız. Çocuk bunu görecek, kendisi yapacak ve büyük bir hevesle yiyecek. 3 gün bunu yapın, iştahsızlık diye bir şey kalmadığını göreceksiniz.” dedi.
Bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen’in başkanlığında toplandı.
Toplantıya katılan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, yaş sebze ve meyvelerdeki en önemli tehditlerden birinin zirai ilaç, diğerinin ise genetik zenginliğin sahip çıkılmaması olduğunu söyledi. İlaçlama konusunda üreticilerin yanlış bilgilere sahip olduğunu, doğru bilgilendirilmeleri gerektiğini belirten Saraçoğlu, “Muhtarlarla konuştuğumda, bahçesine kaç defa ilaçlama yaptığını soruyorum, o bana yılda 10-12 defa ilaçlama yaptığını söylüyor. Ne kadar büyük bir tehlike. Yaş sebze ve meyvede bir sezonda en fazla 2 defa zirai ilaç verilebilir. Bu değişmez kesin kuraldır.” diye konuştu.
Sebze ve meyvelerde de Anadolu topraklarında üretilen doğal genetik kaynaklarının korunması gerektiğine işaret eden Saraçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Elma veya armut sindirim sistemini kolaylaştırıcı meyvelerdir. Ama şimdi armut yiyoruz, şişiyoruz diyoruz. Sindirimi kolaylaştırmak yerine zorlaştırıyor. Bunun nedeni doğal genetik zenginliğe sahip çıkmamamız. Maalesef genetik kaynaklarımızdaki sebze ve meyveleri toplum tüketemiyor. Köylerimizde hala eski ağaçlarımız var, ürünler yetişiyor ama nakliye konusunda sıkıntı yaşıyor. Genetik kaynaklarımızı korumamız gerekiyor. Mevcut kaynağımızı bırakıp, yerine ithal tohum ekersek, kendi ordumuz içine yabancı düşmanları sokmaya benzer.” değerlendirmesinde bulundu.
Kuru üzümün en güçlü antioksidan olduğunu vurgulayan Saraçoğlu, ritim bozukluğunu düzelttiğini, kolesterolü düşürdüğünü, damar sertliğini giderdiğini ve kolon kanserini önlediğini söyledi. Çocuklarda diş çürümesine sebep veren bakterileri de yok ettiğini dile getiren Saraçoğlu, üzümün çekirdeği ile tüketilmesi gerektiğini kaydetti.
Üzüm ve dut pekmezinin de son derece sağlıklı gıdalar olduğunu dikkati çeken Saraçoğlu, “Üzüm ve dut pekmezi doğal olmak kaydıyla öyle bir nimettir ki, hem sağlıklı hem besleyicidir. Araştırmadan, bilmeden ‘Pekmez, bal yemeyin’ diyenler var, külliyen yalan. Asima yaprağı öyle güzel bir bitkidir ki. Alkol bağımlılığın devası asma yaprağındadır. Taze yaprağı kaynatıp, alkole bağımlı insana içirirseniz, ona çok büyük yardım etmiş olursunuz, çünkü onun alkolü terk etmesine vesile olursunuz. Asma yaprağı alkole karşı bulunmaz bir savaş verici bitkidir. ” ifadelerini kullandı.
Asma yaprağının sarma ya da turşu şeklinde de tüketilebileceğini söyleyen Saraçoğlu, doğanın asla çöp üretmediğini, doğadaki her bitkinin şifa niteliğinde olduğunu belirtti. Bugün kullanılan tüm ilaçların, Anadolu topraklarında yetişen bitkilerden elde edildiğini vurgulayan Saraçoğlu, “Osmanlı döneminde çiçek aşısı bulunmuş ama biz sahip çıkmadığımız için şimdi başka bir ülke kendi bulmuş gibi dünyaya yayıyor. Çiğdem çiçeğini Fransızlara kaptırdık. Laleyi Hollanda’ya kaptırdık. Daha bunun gibi onlarca bitkiyi yurt dışına kaptırdık. Bugün hangi eczaneye giderseniz gidin, ‘Cistus antivirus’ ilacını görürsünüz, patenti Yunanlılarda bulunuyor. Oysaki ilaçta bulunan bitki, Ege ve Akdeniz’de dolu. Türkiye, birçok endemik bitkiye sahip ama kimse ne işe yaradığını bilmediği için kayboluyor.” diye konuştu.
Üzümün sirke olarak da tüketilebileceğini belirten Saraçoğlu, elma ile üzüm sirkesi arasında kimya değişikliği bulunduğunu, birbirinin yerini tutmadığını söyledi. Derecesi en yüksek sirkenin üzüm olduğunu dile getiren Saraçoğlu, elma sirkesinin ise sivilcelere, deri hastalıklarına iyi geldiğini kaydetti.
Sivilce problemi yaşayanların maden suyu ve doğal elma sirkesini karıştırıp, kür yapmalarını ve günde iki defa kullanmalarını öneren Saraçoğlu, sivilce probleminin ortadan kalkacağını bildirdi.
İştahsız çocuklara çekirdekli üzüm tüketmelerini öneren Saraçoğlu, “Çocuğunuza çekirdekli üzüm yedirin. Tabii çocuğunuza üzüm verince yemeyecek ama siz çocuğunuzu alıp, mutfağa gideceksiniz, ona anlatarak, çekirdekli üzümü robotun içine atacaksınız. Çocuk bunu görecek, kendisi yapacak ve büyük bir hevesle yiyecek. 3 gün bunu yapın, iştahsızlık diye bir şey kalmadığını göreceksiniz.” dedi.
Toplantıda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adem Başar, lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsacılığı sistemi hakkında, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Hakan Kalender de üreticilere sunulan hibeler, avantajlar hakkında sunum yaptı.