Yaz geliyor, herkes kilo vermek istiyor. Peki ya zayıflıktan şikayetçi olanlar ve kilo almak isteyenler neler yapmalı? Sağlıklı beslenilerek nasıl kilo alınabilir? İdeal kiloya ulaşıp o kilo nasıl korunabilir?
Sıkça sorulan ve merak edilen bu soruların cevabı Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Diyetisyen Büşra Kaya’dan geldi. Hayatı boyunca zayıf yani ideal vücut kitle indeksinin (VKİ) altında olan bir bireyin kilo almasının hayatı boyunca obez olan diğer bir bireyin zayıflamasından daha zor olduğuna inandığını ifade eden Kaya, “Bununla birlikte zor olan bir işi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek isteyerek daha da zor bir iş haline getiriyoruz. Yani vücut ağırlığımızı artırmak için yalnızca kalorisi yüksek diye tükettiğimiz besinler fark etmeden vücudun yağlanmasına sebep olabilir ve ‘viseral yağlanma’ yani iç organlarınızın yağlanmasına neden olabilirsiniz. Bu durum sonucunda insülin direnci, karaciğer yağlanması, kalp-damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yakalanma riskini artırabilirsiniz.” şeklinde konuştu.
Diyetisyen Büşra Kaya sağlıklı kilo alımı için nelere dikkat edilmesi gerektiğini de şu şekilde sıraladı:
Çayın veya sütün içerisine bal koyabilirsiniz
- Kahvaltınızda tüketeceğiniz çayınızın içine bal ekleyebilir veya çay yerine tam yağlı süt ya da meyve suyu tüketerek daha fazla kalori almayı sağlayabilirsiniz.
- Su tüketiminizin yemeklerden sonra olmasına özen gösterin. Eğer yemeklerle birlikte su tüketirseniz; mide kapasiteniz daha erken dolar ve yeterince kalori alamayabilirsiniz.
Çorbanıza kurubaklagil ekleyerek kalorisini artırın
- Yemeklerinizi pişirirken besin değerlerini artırabilirsiniz. Örneğin çorbalarınızın içerisine kurubaklagil ve tahıl gruplarından ekleyerek hem yemeğinizin protein miktarını, hem de kalorisini artırmış olursunuz.
- Yatmadan önce sütlü cici bebe veya süt, bal ve muz ile hazırlayacağınız bir karışım içebilirsiniz.
Ara öğünlerde kuru meyve, ceviz, badem tüketin
- Ara öğünlerinizde düşük hacimli ama yüksek kalorili besinler tüketebilirsiniz. Örneğin; ev yapımı kek, kurabiye olabilir.
- Yine ara öğünlerinizde tüketmek için taze meyve yerine kuru meyveleri tüketerek daha az hacimli ama daha yüksek kalorili besinler tercih edilebilir.
- Beslenmenizde mutlaka ceviz, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlara yer vermelisiniz.