18.6 C
Ankara
Cuma, Eylül 27, 2024

Sağlık Bakanlığından, bayramda sağlıklı beslenme önerileri

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Sağlık Bakanlığından, Ramazan Bayramı için sağlıklı beslenme önerileri geldi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada,  tüm vatandaşların ”Ramazan Bayramı süresince Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirlere uygun hareket etmeleri, kendilerini ve sevdiklerini korumaları” istendi.

Tüketilen yiyeceklerin miktarı aniden artırılmamalı 

Ramazan dolayısıyla beslenme düzenindeki değişikliklerin, Ramazan Bayramı ve sonrasında dikkat edilmezse öğün sayısının artmasına ve bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabileceğine işaret edilen açıklamada,  ”Ramazan ayının sonlanmasıyla tüketilecek yiyeceklerin miktarı aniden artırılmamalıdır.  Gerektiğinde ara öğünlerde taze meyveler, ceviz, badem, fındık ya da az şekerli kompostolar, ayran, kefir gibi içecekler beslenme düzenine eklenebilir” denildi.

​Bayram sabahı hafif bir kahvaltıyla güne başlanması, kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler tüketilmemesi,  domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi çiğ sebzelerin bolca tüketilmesi, az tuzlu peynir ve haşlanmış yumurtanın tercih edilmesi önerildi.

Açıklamada, ”Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek ve hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Tam tahıl ekmeklerinin tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutacağından ve tokluk hissi vereceğinden önemlidir” denildi.

”Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı şekerli gıda tüketimine dikkat”

Besinlerin iyi çiğnenmesi, yemeklerin hızlı yenmemesi istenilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

”Ramazan Bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların tüketimine dikkat edilmelidir.  Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar, taze veya az miktarda kuru meyveler; şerbetler yerine şekersiz veya az şekerli komposto/hoşaf suları, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler tercih edilebilir.  ​Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Lif içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin hızla yükselmesini de engeller.”

”Kronik hastalığı olanlar uyguladıkları diyete özen göstermeli”

”​Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar uyguladıkları diyete bayram süresince de özen göstermelidir” denilen açıklamada, sıvı ihtiyacının karşılanması için günde en az 2-2,5 litre sıvı alınması istendi.  Su, ayran, az şekerli limonata ve az şekerli komposto/hoşaf gibi sıvı gıdaların gün içinde tüketilmesi tavsiye edildi.

Ayrıca, tüm bireylerin özellikle de yaşlı ve tansiyon hastası olanlara çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri gün boyu fazla miktarda tüketmemeleri uyarısında da bulunuldu.

”Gece yemek alışkanlığını sürdürmeyin”

Ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin, bu dönemin sonlanmasıyla birlikte artırılması,  evde kalındığı süre içerisinde de evde fiziksel aktivite uygulamalarının yapılmasının yararlı olacağına da işaret edilen açıklamada, ”​Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı şeklinde sürdürülmemelidir.  Bayram süreci ile birlikte kişiler uyku düzeni Ramazan öncesi düzenlerine dönmeli böylece gece yemeleri alışkanlığının önüne geçilmelidir.”

Ajans Bizim

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...