Ramazan Bayramı’nda dengeli beslenmek için ipuçları

0
545

Ramazan ayının ardından, bayramla birlikte yeme düzenindeki değişimin pek çok kişinin beslenme ve sağlık durumunu olumsuz etkileyebildiğine dikkat çeken Sabri Ülker Vakfı, uyarılarda bulundu.

Bayram coşkusu ve bayram ziyaretleri ile artan besin ve içecek tüketimi, kan şekeri ve kan basıncı düzeyleri ile mide ve sindirim sistemini olumsuz etkileyebiliyor. Ramazan Bayramı’nda yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Sabri Ülker Vakfı, özellikle şeker hastalarının, insülin direnci olan bireylerin ve obezite gibi sağlık sorunu olan kişilerin bayram süresince de beslenmelerine özen göstermesi gerektiğini hatırlattı. Vakıf, dikkat edilmesi gereken noktaları ise şöyle sıraladı:

Kahvaltıya dikkat!

Bayram sabahlarında kahvaltı sofraları doldukça zengin olur. Sofrada bulunan bu kadar bol çeşide hayır demek zordur ancak tüketim miktarlarını yani porsiyonları kontrol etmek gerekir. Az tuzlu peynir ve zeytin, domates, salatalık, biber gibi taze sebzeler, haşlanmış yumurta, taze veya kuru meyveler ile cevize ve tam tahıllı ekmekten oluşan bir kahvaltı yapılabilir. Tercih ediliyorsa, kahvaltılık tahıl veya yulafa, sütle veya yoğurtla, badem, ceviz ve meyveler eklenerek hazırlanan bir kahvaltı da tercih edilebilir.

Bayram ziyaretlerinde tatlı tüketimi önemli

Bayram ziyaretlerinin vazgeçilmezi tatlı ikramıdır. Bayram ziyaretlerinin bir geleneği olarak misafirlere çoğunlukla şerbetli tatlılar, çikolata veya lokum gibi şekerlemeler ikram edilir. Bayram süresince şerbetli tatlı ve şekerleme tüketimi olmazsa olmaz ancak tüketim miktarını kontrol etmek gerekir. İkram edilen tatlıyı paylaşabilir veya yarısını tüketebilirsiniz. Ziyaretlerden birisinde şerbetli tatlı tercih ederken diğerinde çikolata veya lokum tüketebilirsiniz. Bayram süresince tatlının yanı sıra kahve ve çay tüketimi de artar. Çay ve kahve tüketim sıvı alımına destek olur ancak suyun yerini tutmaz. Aynı zamanda, fazla miktarda içilen çay ve kahve beraberinde vücut suyu atımını da getirebilmektedir. Günde en azından 1,5-2 litre su içilmesi gerekir. Suyun haricinde tüketilen açık çay, kahve, çorba, ayran, cacık, taze sıkılmış meyve suları ve maden suları da toplam sıvı alımına destek olur. Ramazan ayı ve oruç sonrası yeterli günlük su ve sıvı tüketimi metabolizmanın ve sindirim sisteminin yeni beslenme düzenine adapte olması açısından son derece önemlidir.

Bayramda artan besin tüketimine karşı aktiviteyi atlamayın

Bayramda artan besin tüketimi ve enerji alımı nedeniyle, hareketi de artırmakta fayda var. Bayram ziyaretlerinde yakın mesafelerde araç kullanmak yerine yürüyüş yapmak, asansör yerine merdiven kullanmak, gün içinde hafif egzersizlerle metabolizmayı canlandırmak ve enerji harcamasını arttırmak gerekmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz