“Propolis, yaz kış demeden tüketilmeli!”

0
494

Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu: “Doğal bağışıklık güçlendirici desteklerle vücudumuza antioksidan takviyesi yapmalı ve savunma sistemimizi yazın da güçlendirmeliyiz. Burada propolisin önemi büyük… Propolis dünyada bilinen en güçlü antioksidanlar arasında.”

Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür. Peki, nar suyundan 80 kat daha güçlü bir antioksidan olan bu değerli ürünün faydaları neler ve nasıl tüketmeliyiz?

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu propolisi anlattı. Prof. Dr. Boyacıoğlu, propolisin antioksidan etkisinin nar suyu ile karşılaştırdığında, nar suyundan tam 80 kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğunu bilimsel olarak ortaya koyduklarını belirtti.

Propolis, arılar tarafından, kovandaki mikropları yok etmek ve kovanın sterilizasyonu için kullanılıyor. Propolisin kovanda hangi görevi görüyorsa, doğru işlendiği takdirde insan vücudunda da aynı etkileri gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Boyacıoğlu; “Propolis, virüs ve bakterileri yok ederek vücudun hastalıklarla savaşmasına; düzenli tüketildiğinde de bağışıklığı güçlendirerek hastalanma sıklığının ve antibiyotik kullanımının azalmasına yardımcı olur.” ifadelerini kullandı.

Propolis tüketmek yaz kış önemli…

Propolisin dünyada bilinen en güçlü antioksidanlar arasında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu şöyle devam etti:

“Çocuklar yaz aylarında da havuz ve klimadan dolayı hastalıklarla karşı karşıya… Klima ve havuzdan kaynaklanan enfeksiyon riski tatili kabusa çevirebiliyor. Peki, ne yapmalıyız? Doğal bağışıklık güçlendirici desteklerle vücudumuza antioksidan takviyesi yapmalı ve savunma sistemimizi yazın da güçlendirmeliyiz. Burada propolisin önemi büyük… Propolis dünyada bilinen en güçlü antioksidanlar arasında. Yapılan pek çok bilimsel çalışmada propolisin bağışıklığı düzenleyici, antibakteriyel, antiviral, antifungal, antitümör, antienflamatuvar etkilerinin olduğu ve bunun bileşiminde yer alan kafeik asit fenetil ester, artepillin C, apigenin, krisin, galangin, pinosembrin kafeik asit gibi fenolik flavonoid bileşenlerden kaynaklandığı ortaya konulmuştur. Propolis vücutta B ve T lenfositleri aktive ederek antikor üretimini arttırmakta ve böylece doğrudan bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olmaktadır.”

Propolisi nasıl tüketmeliyiz?

Propolis damla veya ham bal ile karışım halinde tüketilebiliyor. Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu son olarak, propolis tüketmek isteyenlerin özellikle yerli Anadolu propolisini tercih etmeleri gerektiğini, Anadolu propolisinin doğru özütlendiği takdirde yüksek oranda antioksidan maddeler içerdiğini ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz