Obezite: Yağlı mı tatlı mı?

0
826
Yağlı ve tatlı menülerle yapılan testte obezite sorunu olan insanların yağlı yiyecekleri tercih ettiği ortaya çıktı.

Yağlı ve tatlı menülerle yapılan testte obezite sorunu olan insanların yağlı yiyecekleri tercih ettiği ortaya çıktı. Bu tercihin arkasında yine o gen var. İştah ve tokluktan sorumlu MC4R genindeki problem açlığı doyumsuzluğa dönüştürüyor. Bu genin davranışı açlıkla başa çıkmak için yemek yemek ve daha fazla yağ depolamaya ihtiyaç duyulduğu besin kıtlığı zamanlarına dayanıyor.

Obezite ve Metabolik Cerrah Prof. Dr. Halil Coşkun
Obezite ve Metabolik Cerrah Prof. Dr. Halil Coşkun

Obezite ve Metabolik Cerrah Prof. Dr. Halil Coşkun, Cambridge Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:

Tavuk ve tatlı deneyi

“İngiliz araştırmacılar, 54 gönüllüye sınırsız korma (Hindistan’a özgü et ve sebzelerle yapılan bir yemek) tavuk porsiyonları, hemen arkasından kremşanti ve çilek ile yapılan İngiliz tatlısı Eton Mess teklif ettiler. Kimi yemeklerde düşük yağ versiyonları kullanılırken, kimisinde yüksek yağ kullanılmıştı.

Sunulan ana yemek –chicken korma- görünüşte belirgin ve mümkün olabildiğince lezzetli ancak düşük, orta ve yüksek yağlı olmak üzere üç versiyon ile derecelendirildi. Gönüllülere her birinden küçük bir porsiyon verildi ve ardından beğendiği yemeği istediği kadar yiyebileceği söylendi.

Aynısı çilek, beze ve kremalı puding için de gerçekleştirildi ancak bu sefer yağ oranları değil şeker içerikleri birbirinden farklıydı.

Bireysel olarak yenen yemeklerin miktarında çok büyük bir değişiklik olmamasına rağmen, problemli MC4R genini taşıyan 14 kişi farkında olmadan, çalışmada karşılaştırma yapabilmek için yer almış olan diğer 20 bireysel katılımcı ve 20 obez kişiden belirgin ölçüde daha fazla yağ oranına sahip korma yediler.

Obezite ile bağlantılı olan gen, yüksek yağlı yemek tercihinde bulunup daha fazla yedirerek kendisini belli etmiş oldu.

Yağlı mı şekerli mi?

Tatlılara gelindiğinde ise, yalnızca MC4R taşıyıcıları yüksek oranda şeker ihtiva eden opsiyonlardan hoşlanmadılar.

Bu bulgular, özgür iradeye bağlı değil biyolojiye yenik düşen tercihlerdi. MC4R insanlarda şekerden fazla yağ görülmesine sebep oluyor. Yağ, karbonhidrat veya proteine oranla gram başına iki kat fazla kalori sağlar ve vücudumuzda kolaylıkla depolanır.

Her bin kişiden biri

Her bin kişiden birinin, açlık ve iştahı kontrol ettiği kadar nasıl kilo yakacağımızı da kontrol eden, bu genin problemli örneğini taşıdığı düşünülüyor.

MC4R’deki mutasyonlar, şimdiye kadar ailelerde saptanan çeşitli obezite sebeplerinden en yaygın olanı.

Uzmanlar, insanların büyük bir ihtimalle açlık genleri ile başa çıkabilmek için bu şekilde evrimleştiğini söylüyor.

Besin kıtlığı olduğu zamanlarda, açlıkla başa çıkmak için yemek yemek ve daha fazla yağ depolamak mantıklı. Ancak MC4R geninde problem olması, açlığı doyumsuzluğa dönüştürebilir.”

Diyet, egzersiz, obezite cerrahisi

Bulguların insanların ilkel dürtüleri karşısında tamamen çaresiz olduğu anlamına gelmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Halil Coşkun, akıllıca bir diyet, fazlaca egzersiz yapmanın ya da uygun hastalarda obezite cerrahisiyle sağlıklı kilo verilebileceğini sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz