5.1 C
Ankara
Pazar, Aralık 22, 2024

NİSAD’dan nişasta bazlı şeker açıklaması

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Sitemizde yayınlanan “Zayıflamak Uğruna Yapılan 6 Hata” başlıklı haberde yer alan Diyetisyen Emel Terzioğlu’nun glikoz şurubu ve mısır şurubu (nişasta bazlı şeker) ile ilgili açıklamalarına Nişasta Sanayicileri Derneği’nden (NİSAD) yanıt geldi. Tarafımıza gönderilen düzeltme metnini, objektif habercilik ve talep edenin cevap hakkına duyduğumuz saygı gereği yayınlıyoruz.

“03.02.2021 tarihinde internet sitenizde yayınlanan “Zayıflamak Uğruna Yapılan 6 Hata” başlıklı haberde Diyetisyen Emel Terzioğlu’nun glikoz şurubu ve mısır şurubu (nişasta bazlı şeker) ile ilgili yaptığı açıklamaları okuduk. Bu açıklamalarda yer alan yanlış algıya neden olacak bilgileri düzeltmek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla, Türkiye nişasta sanayini temsil eden en büyük kuruluş olan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) olarak sizinle nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaşmak istedik.

İlgili haberde Terzioğlu’nun, “Şeker yerine glikoz şurubu, elma suyu konsantresi, yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi sağlığımızı tehdit eden ve birçok kronik hastalık riskini artıran maddeler ekleniyor. Ürünlerin içine eklenen bu maddeler, vücutta insülin hormonunun daha fazla salgılanmasını sağlayarak sık sık acıkmamıza neden oluyor.” ifadelerine yer verilmiş. Mısır şekeri yapay bir bileşen veya renk katkı maddesi içermez. Ülkemizde katkı maddeleri Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Nişasta bazlı şeker bir katkı maddesi değildir. (1) İnsanlar enerjilerini karbonhidrat, protein ve yağlardan alır. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi EFSA yetişkinlerde de çocuklarda da karbonhidratların toplam enerji alımının %45-60’ı arasında olması gerektiği bilgisini içeren kılavuzlar yayınlamıştır (2). Aşırı kilo ve obezite riski tek başına diyetin şeker içeriğine değil alınan ve tüketilen toplam kalori miktarına (enerji dengesine) bağlıdır. (3) Son bilimsel raporlar şeker alımının tek başına diyabete neden olmadığı sonucuna varmıştır. Şekerin iştahta bir artışa, tokluğu azalttığına veya diyabete neden olduğuna dair doğrudan bir kanıt yoktur. (4) Beslenme açısından ele alındığında, şekerlerin ister pancar, ister kamış, ister nişastadan üretilmiş olsun, hatta şeker katılmamış doğal yiyeceğin (meyve gibi) içeriğinden gelsin, aynı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini EFSA (2010-Dietary Reference Values) (5), WHO (2015-Sugar Intake for adults and Infants) (6), SACN (2015-Carbohydrates & Health) (7) gibi kuruluşlar da paylaşmaktadırlar. Vücut serbest fruktoz ile glikozu veya aynı şekerlerin sakaroz ve nişasta bazlı şekerden gelen halini tamamı ile aynı şekilde emer. Bu nedenle nişasta bazlı şekerin bir bileşeni olarak tüketilen fruktozun metabolik anormalliğe yol açması veya aynı kaloriye sahip bir diyette diğer şekerlere göre daha fazla kilo alımına neden olması mümkün görünmemektedir. (8)

Bu bilgiler değerlendirildiğinde, toplam şekerin bir parçası ya da serbest şeker olarak bulunmasından bağımsız olarak, beslenme ile alınan fruktozun olumsuz sağlık etkilerine yol açtığına dair yeterli kanıt yoktur. (9)

Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. Bilimsel kanıtlar çerçevesinde, açıklamaları tekrar gözden geçirmenizi bekliyor ve kamuoyuna karşı sorumluluğunuz kapsamında düzeltmenizi diliyoruz. NİSAD olarak, nişasta ve nişasta ürünleriyle ilgili tüm bilimsel kaynaklarımızı sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isteriz.

Saygılarımla,

İsmail Kemaloğlu

NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği) Genel Sekreteri

KAYNAKLAR

  1. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği
  2. EFSA (2010). “Scientific opinion on dietary reference values for CHO and dietary fibres.” EFSA Journal 8(3): 1462 [77 pp].
  3. Te Morenga L et al. (2013) Dietary sugars and body weight: systematic review and meta-analyses of randomised controlled trials and cohort studies. BMJ 346: e7492.
  4. Kahn R. et al. Dietary Sugar and Body Weight: Have We Reached a Crisis in the Epidemic of Obesity and Diabetes? We Have, but the Pox on Sugar Is Overwrought and Overworked. Diabetes Care 2014;37:957–962
  5. EFSA (2010). “Scientific opinion on dietary reference values for CHO and dietary fibres.” EFSA Journal 8(3): 1462 [77 pp].
  6. WHO (2015). Sugars intake for adults and children
  7. SACN (2015). Carbohydrates & Health
  8. Klurfeld D, Foreyt J, Angelopoulos T, Rippe J. “Lack of Evidence for High Fructose Corn Syrup as the Cause of the Obesity Epidemic.” (Accepted, International Journal of Obesity, advance online publication, doi:10.1038/ijo.2012.157, 18 September 2012.)
  9. WHO (2003). Diet, Nutrition and the prevention of chronic diseases: Technical report 916.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...