Migren ve beslenme

0
1819
Migren hastalarının beslenme düzenlerine dikkat etmeleri gerekiyor.

Migreni tetikleyen besinler var mı? Açlık migreni harekete geçiriyor mu? Migrenli kişiler nasıl beslenmeli? Migren ve beslenme konusunda merak edilenleri Diyetisyen Fatma Yılmaz anlatıyor.

Diyetisyen Fatma Yılmaz

Migren, başın belirli bir bölümünde meydana gelen ve kusmayla birlikte ışığa hassasiyetin meydana geldiği baş ağrısıdır. Migren tedavisinde ilaç kullanmanın yanı sıra yaşam düzenine de dikkat etmek gerekmektedir. Bu nedenden dolayı migren hastaları uyku düzenlerine dikkat etmeli ve hayatlarındaki stresi azaltma yoluna gitmelidir. Düzenli olarak spor yapmaları da tavsiye edilmektedir. Bunun yanında beslenme düzenlerine de dikkat etmelidirler.

Migren Tipleri

Aurasız Migren:  Migren hastalarının %85’inde görülür. 4-72 saat süresince atak devam eder. Mide bulantısı ve fotofobi eşlik eder.

Auralı Migren: Mide bulantısı ve fotofobi eşlik eder. Nörolojik semptomlarla birlikte görülür.

Oftalmoplejik Migren

Retinal Migren

Sınıflandırılamayan Migren

Migren Tanısı Nasıl Koyulur?

4-72 saat süreyle kalıcı ağrı olması

Tek taraflı olan baş ağrısı

Zonklama şeklinde baş ağrısı

Bulantı-kusma

Fotofobi ve fonofobi

Kronik migren için 15 günden fazla ağrının devam etmesi

Baş ağrısı nedeni olarak başka hastalık bulunmaması

Migrende Tıbbi Beslenme Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Bazı besinlerdeki bileşenler baş ağrısına sebep olabilmektedir. Bu bileşenlerden bazıları şunlardır: tiramin, feniletilamin, seratonin, vazoaktif aminler, alkol, flavonoid, kafein, bakır… Bunun dışında yiyeceklere sonradan eklenen şeyler de ağrıyı tetiklemektedir. Bunlar ise; monosodyum glutamat, gıda boyaları, gıda aroma vericileri, meyan kökü ekstresi, aspartam gibi.

Açlık ve Migren:

Açlık durumu beyni doğudan etkileyen bir durumdur. Beyin glikozsuz kaldığı zaman damarlarda vazodilasyon olur ve migrenle ilişkilendirilir. Migrenli bireylerde açlık durumunda atağın geçirilme ihtimali %60 artar. Öğün atlamak, uzun süre aç kalmak hipoglisemiye neden olur bu da migreni tetikler. Gece geç uyuyup sabah geç kalkan bireylerde de bu durum görülebilir ve atak oluşabilir. Bu nedenle en az 3 ana öğün tüketilmeli ve uzun süreli açlık durumundan kaçınılmalıdır. Açlık hissedilmeye başlamadan ara öğünle pekiştirilmelidir.

Migreni tetikleyen besinler:

Migrenli bireylerin bazı besinlere karşı hassasiyeti vardır. Fermente ürünler (peynir, kefir, turşu, sirke gibi), alkol ürünleri (özellikle kırmızı şarap), mayalı ürünler, kafein, yulaf unu, çikolata, kakao, hızlı bir şekilde soğuk içeceklerin tüketilmesi(dondurma, soda gibi) bakırdan zengin olarak nitelendirdiğimiz organ etleri, sakatatlar olarak sayabiliriz. Diyetteki yağ migrenli hastalar için önemlidir. Diyette çoklu doymamış yağ asitleri eklenmelidir.

Beslenme Önerileri:

-Uzun süre aç kalınmamalı. Öğünler arası 2-3 saat olmalı.

-Yüksek miktarda karbonhidrat içeren öğünlerden kaçınılmalıdır. Çünkü şeker birden yükselip birden düşebilir.

-Diyette posa miktarının arttırılası önerilmektedir.(sebze ve meyve)

-Hipogliseminin önlenmesi için kompleks karbonhidrat ve proteinler tüketilmelidir.

-Mümkün olduğu sürece hazır, işlenmiş gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.

-Peynir, bira şarap fermente et (sucuk gibi), deniz ürünleri, kafein, çikolata, kakao, fermente süt ürünleri dondurma, soğuk ürünler tüketirken dikkatli olunmalıdır.

-Bazı migren atakları Magnezyum minerali eksikliğine bağlı oluşabilir. Bu nedenle magnezyum içeren besinler tüketilmeli ve kan Mg seviyesi kontrol edilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz