İngiltere’nin obezite stratejisi yine ertelendi

1
1021

İngiliz hükümetinin obezite stratejisini tekrar ertelemesi, halk sağlığı kampanyacılarını hayal kırıklığına uğratırken, Gıda ve İçecek Federasyonu (FDF) Başkanı Ian Wright da konuyla ilgili; “Gecikme duyurusu gıda endüstrisi ve perakendeciler için aylar sürecek olan bir belirsizlik dönemi anlamına geliyor.” açıklamasında bulundu.

Stratejinin ilk olarak 2015 yılı sonbaharında yayımlanması bekleniyordu, daha sonra 2015 yılı Aralık ayında yayımlanacağı konuşuldu, 2016 Ocak ayında ve bu ay da yayımlanmayan stratejinin bu yılın yaz aylarında yayımlanması bekleniyor.

Sağlık Bakanlığından bir yetkili FoodManufacture internet haber sitesine yaptığı açıklamada gençlerde obezite ile mücadelenin karmaşık bir konu olduğunu ve hükümetin yayımlanmadan önce stratejinin eksik olmadığından emin olmak istediğini belirtti.

İngiltere Sağlık Forumu Başkan Yardımcısı Jane Landon; “Hükümet çocuklarda obezite ile mücadele konusunda kesin bir kararlılık taahhüt etmişti ancak harekete geçmede daha fazla gecikmeyi açıkçası kabul edemeyiz. Zaman geçtikçe obezitenin görülme sıklığı artmaya devam ediyor ve şimdiden sağlık ve sosyal hizmet servislerine bu konuda gelen talepler bunun sürdürülemez durumda olduğunu gösteriyor.” açıklamasında bulunuyor.

Gıda ve İçecek Federasyonu (FDF) da bu gecikmeden dolayı üzgün olduklarını açıkladı. FDF Başkanı Ian Wright konu ile ilgili; “Gecikme duyurusu gıda endüstrisi ve perakendeciler için aylar sürecek olan bir belirsizlik dönemi anlamına geliyor. Yine de gıda ve içecek üreticilerimiz obezite ile mücadele konusunda hükümet ve ilgili kurumlarla birlikte çalışmaya istekli ve şimdiden hazır durumda.” açıklamasında bulunuyor.

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu tarafından geçen yıl hükümete sunulan önerilerden biri olan şeker vergisinin kampanyacılara göre strateji içerisinde yer alması artık çok da olası değil. Her ne kadar hükümet daha önce obezite ile mücadele kapsamında mali önlemleri göz önüne almayacağını açıklamış olsa da Başbakan David Cameron’un geçen ay yaptığı açıklama, şeker vergisinin hala bir seçenek olduğunun işareti olarak görülmüş ve strateji içinde yer alabileceği düşünülmüştü.

Hararetle savunulsa da yerden yere vurulsa da artış gösteren obezite oranları ile mücadele kapsamında şeker vergisinin kullanılması görüşmelerde kendine çokça yer buldu. Şekerli içeceklere vergi uygulaması şu anda Meksika’da yürürlükte, Rusya, Filipinler, Endonezya ve Hindistan’da ise görüşülüyor ya da uygulanmak üzere. Dünya Sağlık Örgütü geçen ay yaptığı açıklamada çocukluk çağı obezitesinin önüne geçebilmek için  çok yönlü bir yaklaşım kapsamında dünya genelinde politikacıların mali önlemler almaları gerektiğini belirtti.

Geçen hafta Brüksel’de düzenlenen bir konferansta konuşan Avrupa Sağlık ve Gıda Güvenliği Komisyonu Üyesi pazar trendlerini değiştirmek için vergilendirme de dahil olmak üzere koruyucu ve önleyici tedbirleri kullanmaktan yana olduğunu açıkladı. Komisyon Üyesi; “aklımda vergi, pazarlama, reklam, eğitim, sağlıksız gıdaya erişimin sınırlandırılması ve bilincin arttırılması var” açıklamasında bulundu.

Komisyon Üyesi ayrıca kampanyacı Jamie Oliver ile görüştüklerini ve kendisinden çok etkilendiğini belirterek daha fazla insanı Oliver gibi sağlıklı gıdaları savunmaya çağırdı. “Tıpkı Jamie Oliver gibi ben de çocuklar arasında obezitenin yaygınlaşması konusunda oldukça endişeliyim. Çocuklar okul kantinlerinin ve ailelerinin verdikleri gıdaları yiyor ve pek çok çocuk fazlasıyla reklamı yapılan, çekici ve renkli, süpermarketlerde oldukça göz önünde yerlerde bulunan şekerli gıdaları yiyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz